Жене ловци – Најновије откриће археолога

Најновије откриће гробнице у Јужној Америци показује колико још увек не знамо о древним друштвима. Гробно мјесто старо 9.000 година које се налази у јужном Перуу потенцијално указује да би учење о родним улогама у друштвима ловаца и сакупљача могло бити донекле нетачно.

Професор антропологије Рандал Хас и његов тим стручњака објавили су извештај који „оспорава хипотезу човjека-ловца“ у вези с подjелом посла на мушке и женске током праисторијског доба. Студија под називом „Жене ловци ране Америке“ темељи се на откривању остатака и више од 20.000 артефаката пронађених у Андским планинама на 9.000 година старом гробљу званом Виламаиа Патјка.

Студија истиче да је лов на крупну дивљач у праисторијским друштвима ловаца и сакупљача био „претежно везан за мушкарце“. Ипак, професор Хас и његов тим пружили су доказе пронађене на локалитету Виламаиа Патјка који указују да то можда није увек био случај.

Један сет скелетних остатака дјевојке, која је умрла између 17. и 19. године, био је од посебног интереса за истраживаче. „Виламаиа Патјка појединац 6“, или једноставно Виламаиа, су остаци скелета дјевојке који су откривени заједно са оружјем за лов на крупну дивљач. Ловачки прибор садржао је неколико врхова копља, као и алате, попут стругача и ножа, који се користе за обраду коже и меса дивљачи.

Да би боље разумјели своја открића и подржали своју хипотезу, истраживачи су проширили свој дјелокруг тражећи сличности на другим мјестима сахрањивања у касном плеистоцену и раном холоцену на тлу Америке. Истражено је више од 400 скелета на 107 мјеста. Од овог броја 27 скелета повезано је са оружјем за лов на високу дивљач. На крају, тим археолога закључио је да је од тих 27 остатака, 11 било женског пола (укључујући и Виламаиу), дајући им доказе да ово није изолован случај.

Једно питање је ипак мучило научнике: Да ли су женски остаци сахрањени са ловачким оружјем и опремом који су већ били претходно у гробници? Ипак, свака сумња је отклоњена анализом гробница и недвосмислено указује да је Виламаие сахрањена са оружјем у тренутку њене смрти.

У сарадњи са умјетницима направљена је слика, умјетнички приказ жене ловца из Јужне Америке. Измишљена сцена приказује Виламаие са дугом косом у одјећи реконструисаној на основу материјала који су са њом закопани. „Знамо да је носила одећу од коже која је била обојена црвеним-окер пигментом. Овај пигмент је помагао да кожа буде лијепа, дуготрајна и непромочива“, рекао је Хаас.

На крају, научници истичу да је ово само један од неколико сличних открића која би могла бацити ново свијетло на разумјевање односа у праисторијским друштвима.



Be the first to comment

Leave a Reply