Едукација за ловце из добојско-модричке регије о афричкој куги свиња

ШАМАЦ – У Шамцу је у  четвртак 27. јула одржано предавање за кориснике ловишта у добојско-модричкој регији на подручјима на којима је потврђено присуство афричке куге свиња и у зони са високим ризиком од њеног ширења с циљем појачавања превентивних мјера.
Генерални секретар Ловачког савеза Републике Српске Живојин Лазић рекао је Срни да се ова болест појавила и код дивљих свиња и да је циљ ове едукације да са корисницима ловишта и ловочуварима побољшају превенцију.

Он је навео да се у домаћинствима нешто и може предузети, док у случају дивљих свиња не може, јер се животиња слободно креће.

„Позивам све шумаре Републике Српске, све спортске риболовце, оне који се баве сакупљањем гљива, који воле да шетају да ако негдје виде угинулу свињу јаве у најближу ветеринарску установу или ловачко удружење да бисмо могли правовремено да дјелујемо. Ловачка удружења посједују комплетну потребну опрему – од пријавног листа до заштитне опреме“, навео је Лазић.

Предсједник шамачког Ловачког удружења „Фазан“ Мирко Лукић рекао је Срни да они немају неки озбиљан проблем, али да се ова вирусна болест преноси и врло брзо може да се активира.

„Тренутно, од неколико узорака утврђено је да је један позитиван на простору општине Шамац, што је потенцијална опасност и ми сада радимо на томе да се не прошири“, навео је Лукић.

Предсједник Ловчког Удружења „Вучијак“ из Брода Марко Видић рекао је Срни да је циљ састанка да им стручњаци Ветеринарског институте објасне шта да раде уколико у ловишту нађемо болесну или угинулу свињу.

„Ми у овој регији имамо само један позитиван узорак, и то у Шамцу“, додао је Видић.  

 

Be the first to comment

Leave a Reply