Фото-лов без граница: Изграђене чеке, хранилишта и солишта за дивљач у циљу приказивања зелене стране ловства

У оквиру пројекта „Фото-лов без граница“ који реализују Ловачки савез Србије, а у сарадњи са ловачком федерацијом Сјеверне Македоније, бујановачким ловачким удружењем „Голуб“ и ловачким удружењем „Славишко поље“, у Бујановцу су изграђене четири чеке, хранилишта и солишта за дивљач.

Такође, сада посједују и фото-опрему и фото-клопке како би могли да лоцирају животиње које се налазе на том подручју. Циљ је, како кажу иницијатори, приказивање зелене стране ловства.

Лов је за оне који се њиме баве много више од самог улова, а све занимљивости и љепоте природе које су скривене од очију јавности обједињује пројекат „Фото-лов без граница“. Циљ иницијатора пројекта је био обезбеђивање додатних прихода и ван ловне сезоне.

 „Тај додатни приход долази од фото-сафарија јер за њега вам није потребна ловна сезона, не морате да имате дефинисану квоту дивљачи које можете да одстрелите. Хоћу да кажем да је циљна група ловаца за конвенционални начин лова јако мала. За фото-лов свако ко жели да дође у природу он је добродошао“, говори Марија Спасић, координаторка пројекта. 




Фото-лов је доступан свима. За њега не постоје старосна ограничења, није потребно посједовати ловну карту, неко ко се бави фото-ловом не мора да има положен возачки испит, као ни обуку за руковање ватреним оружјем и све оно што је потребно ловцу.

„Из тог разлога ми смо желели да проширимо тај ловни туризам и на неку већу циљну групу и људи који су заљубљеници у природу и који би волели да проведу неко време, да побегну из Београда, да дођу овде два-три дана, да седе, да сачекају лисицу, можда вука, јазавца, шта год имају прилику да ‘улове’,  а да уједно од тога има зараду ловачко удружење“, напомиње Спасићева. 

Према њеним ријечима, није само ловачко удружење то које има бенефит, већ и цјелокупна општина Бујановац, па и Пчињски, као и погранични регион. Активности које обављају у Србији, обављају и њихови партнери у Сјеверној Македонији, и тиме, како каже, приказују да природа не познаје границе. 

„Циљ је да се укључи целокупно становништво, да се укључе људи који имају производњу меда, сира, продукта од вуне, дрвета, млека, сапуна, крема, чега год, да могу да понуде и они исто то. Такође, укључени су и угоститељи јер ти туристи који буду долазили у фото-лов, свратиће негде да ручају, преспаваће, остаће пар дана овде“, додаје Спасићева. 

Једна од наредних активности коју планирају јесте догађај гдје ће представити студију коју су радили, а тиче се туризма у пограничном региону. Аплицирали су и за наставак овог пројекта, а надају се изградњи визиторског центра који би имао апартмане, те би у том случају могли да понуде туристима више. 

Иначе, овај пројекат је финансиран од Европске уније и његова вриједност је око 170.000 евра. 

Д.Џ.

Be the first to comment

Leave a Reply