Колеге, поштујмо ловачку униформу

Свако занимање на свијету, свака струка и дјелатност имају своју службену, формалну униформу, пропис или правило службе које јасно одређује изглед, боју и начин ношења униформе.

Војска носи своје маскирне униформе у разним дезенима и шарама, полиција је свуда у свијету углавном у плавој боји. Ватрогасци носе тамноплаву са рефлектирајућим сегментима, љекари су у бијелом…

Препознатљивост и форма ловачке униформе јасно је дефинисана кроз ловачке кодексе, статуте, ловачку етику, а ипак се у многоме не поштује и отворено избјегава.

Наша активност је у вези са природом и шумом и зато су ловци кроз вијекове носили униформе у свим нијансама зелене, смеђе и сиве боје, које, као такве, управо и сачињавају боје природе кроз годишња доба.

Модерни закони и правила безбједности наметнули су ловцима употребу дречавих, рефлектирајућих боја и материјала да би се безбједност учесника у лову подигла на виши ниво, што је оправдано и корисно. Проблем се јавља двадесет година након рата, гдје поједине ловачке дружине нису поново обукле своје ловачке униформе и више личе на војне резервисте или јединице у офанзиви са борбеним прслуцима, тенковским комбинезонима и слично.

Ловачки савез Републике Српске има јасно дефинисан Статут, кодекс понашања и облачења ловаца, што такође има и свако ловачко удружење у Српској. Коначним уласком струке у уредништво часописа нашег савеза више неће бити толерисане фотографије ловачких група и друштава, а на којима су видљиве униформе које не припадају ловачком фолклору. Такође неће бити објављиване фотографије одстријељене дивљачи, уколико не буду урађене по ловачком кодексу или у складу са ловном етиком, све и да се ради о врхунском трофеју.

 

Be the first to comment

Leave a Reply