У Хан Пијеску одржана је сједница Савјета Сарајевско-романијске регије

Представници свих ловачких удружења Сарајевско-романијске регије присуствовали су састанку регије 7.септембра у Хан Пијеску у објекту Ловачке куће чији су домаћини су били управо ловци Ловачког удружења „ Студена гора“.

У име домаћина све присутне је поздравио Никола Лазаревић предсједник ЛУ „ Студена гора“ Хан Пијесак.

Предсједник Сарајевско-романијске регије Стеван Драшковић присутнима се обратио поздравним ријечима и предочио дневни ред сједнице која је у наставку потрајала неколико часова.

Дневни ред

1) Усвајање записника са претходне сједнице;

2) Превентивно дјеловање и договор око проблема афричке куге

3)Договор у вези са обиљежавањем крсне славе;

4) Отвор  ловне сезоне на дивљу свињу;

5) Текућа питања.

 На сједници Савјета Сарајевско-романијске регије једногласно су усвојене све тачке Дневног реда. Присутни су водили дискусију о више тема,

Стеван Драшковић
Стеван Драшковић

Потпредсједник Ловачког савеза РС и предсједник Савјета регије Стеван Драшковић сумирајући закључке са сједнице истакао је:

 – У Хан Пијеску у прелијепом амбијенту Ловачке куће Шумског Газдинства „Височник“ одржали смо сједницу Савјета Сарајевско. романијске регије на којој су основне теме биле:

 – Превентивно дјеловање на активностима о сузбијању афричке куге на овим просторима,договор око славе ловаца наше регије,такође смо у разматрање узели и штете причињене од медвједа на пчелињацима на простору Сарајевско- романијске регије. Морам да истакнем да је исказано пуно јединство ловаца Савјета регије,Захвалност дугујемо Министарству пољопривреде,шумарства и водопривреде РС и Ловачком савезу Републике Српске на свим активностима које су подузете у до садашњем периоду, а да ћемо ми, ловачка удружења на простору Сарајевско – романијске регије покушати максимално испоштовати сва предвиђена упутства Правилника и оно што буде налагано од стране Министарства и Ловачког Савеза Републике Српске.

– На овој сједници донијели смо Одлуку да ће  почетак сезоне лова на дивљу свињу бити 30 септембар у свим ловачким удружењима. Такође смо одлучили, да  сви одстријељени узорци дивљих свиња буду достављени у надлежне ветеринарске станице које ће путем налога Републичког ветеринарског инспектора бити  достављене у Институт „Васо Бутозан“ у Бања Луку, те да ћемо у потпуности поступати у скаладу са предвиђеним упутством. Договорили смо да се максимално испоштују одлагање дијелова дивљачи након обраде, да то буде урађено у складу са законским прописима и процедуром које предвиђа упутство ресорног Министарства. Такође смо договорили да ће сваки Управни одбор ловачког удружења именовати одговорно лице за извршење лова , односно да то буду ловочувари у ловачким удружењима, којима ће бити достављени узорци слезене и дијафрагме, а ловочувар ће их предати ветеринарској станици – истакао је Драшковић..

Савјет регије одлучио је да се слава ловаца Сарајевско романисјке регије, Мала Госпојина 21. септембра  ове године прослави у Палама у Свадбеном салону „Станишић“. На свечаности ће бити додијељена признања Ловачког савеза РС ловцима који имају заслуге за развој ловства у Републици Српској.

– Када су у питању штете причињене од дивљачи,поготово медвједа,  настојаће се кроз измјене или доношења новог Закона о ловству РС покушати дефинисати неке нове измјене надкнаде штете, како би ловачка удружења у том дијелу била растрећена, јер сматрамо да ловачка удружења нису одговорна за многе штете причињене на пчелињацима,зато то што људи који имају своје пчелињаке нису били обезбједили исте на адекватан начин, 

Предсједник Надзорног одбора ЛСРС Слободан Ђорем рекао је да је сједница била конструктивна и квалитетна те изразио наду да ће се чешће састајати како би унаприједили рад свих удружења на регији.

Сједници Савјета Ловаких удружења Сарајесво-романијске регије поред присустних предсједника ловачких удружења који су сагласни да овакве сједнице унапријеђују рад али и сарадњу удружења,били су и представници привредног друштва општине Хан Пијесак.

Уз пријатан разговор и шаљиве ловачке приче као и богату трпезу коју су припремили домаћини вечери, дружили су се ловци Сарајевско – романијске регије.

Јелена Станишић

 

Be the first to comment

Leave a Reply