Ловачко удружење „Гласинац“Соколац: Завршетак ловне сезоне

Ловна сезона у Републици Српској недавно је завршена, а како истичу у Ловачком удружењу „Гласинац“, није испуњен годишњи план и програм првенствено због појаве вируса афричке куге код дивљих свиња на простору на коме егзистира ово удружење.

Секретар Ловачког удружења „Гласинац“ Раде Марковић појаснио је да је забиљежен одређени број угинућа код дивљих свиња, али да су ловци одреаговали правовремено.

– Током сезоне, лов на дивљу свињу је организован по секцијама, а унутар секција по групама. Управо на тим теренима, гдје је организован лов, нађен је велики број угинулих дивљих свиња, међутим било је и неколико одстрела. Због вируса афричке куге који се појавио на Сарајевско-романијској регији у великом обиму, поготово у нашој и у општини Пале, утицао је на то да нисмо остварили све планирано. Видјећемо како ће се ствари одвијати са поменутим вирусом, на терену смо, стално радимо, склањамо те угинуле животиње – навео је Марковић.

Он је прецизирао да је лов са псима гоничима завршен половином јануара, што тренутно отежава проналазак дивљачи у неким неприступачним предјелима, јер је био олакшан поход са ловачким псима.

Према његовим ријечима, вријеме током љета служи за поправку, допуњавање хранилица и појилица.

– Имаћемо неке комерцијалне ловове, који омогућавају пуцање са чеке, који ће бити организовани по плану дивљачи, а ми ћемо настојати да у наредној сезони испунимо план и програм нашег Удружења – најавио је Марковић.

Поводом завршетка ловне сезоне, предсједник Ловачког удружења „Гласинац“ Страхиња Башевић организовао је ручак и дружење са ловцима, на коме су сумирани резултати у претходном периоду. Он је захвалио ловцима на изузетној посвећености, одговорности и сарадњи, те изразио наду да ће тако бити и убудуће.

Be the first to comment

Leave a Reply