Завршене јавне расправе о Нацрту закона о ловству

У сали Привредне коморе Републке Српске у Бањалуци, 14. фебруара 2024. године, одржана је пета, и уједно завршна јавна расправа о Нацрту закона о ловству.

Након уводне презентације најважнијих одредаба нацрта новог закона, коју је присутним учесницима презентовао Горан Зубић, Начелних одјељења за ловство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, услиједила је веома конструктивна дискусија пристних учесника.

Тако се највише коментара односило на одредбе закона који регулишу питање штета од дивљачи, са акцентом на штете настале налетом моторног возила на дивљач, али и на дио којим се уређује употреба ловачких паса, регулисање бројности невласничких паса, овлашћења ловочувара, и др.

Оно што се посебно може истаћи јесте чињеница да су сви учесници уз коментаре и сугестије износили приједлоге рјешења о конкретним темама, што ће свакако олакшати посао предлагачу закона у наредној фази.

У завршној ријечи представника ресорног министраства, наглашено је да ће све изнесене примједбе и сугестије са јавних расправа, као и примједбе и дугестије достављене путем поште, бити детаљно размотрене, те исте уколико буду оправдане, и уврштене у приједлог новог Закона о ловству, који би се пред Народну Скупштину требао појавити током мјесеца априла.

О интересовању за нови Закона о ловству говори и податак да је на свим јавним расправама учествовао велики број грађана, што засигурно иде у правцу доношења што кавлитетнијег Закона.

Прије завршне јавне расправе у Бањалуци, исте су у претходном периоду одржане у Бијељини, Источном Сарајеву, Требињу и Приједору.

Be the first to comment

Leave a Reply