Ловцима док су били на сахрани отровани пси вриједни више од 20.000 евра  

ТРЕБИЊЕ – У требињском селу Лапја, удаљеном десетак километара од града, у уторак, у по бијела дана, непознато лице или више њих су отровали, највјероватније креозаном, осам ловачких паса, чију вриједност власници процјењују на преко 20.000 евра, сазнају „Независне новине“.

Пси су власништво требињских ловаца Милана Нинковића, Горана Спасојевића и Срђана Мандића, испред чије викендице у Лапјој су се налазили и боксови за ове псе, а свакога од њих су, како кажу, могли добити од 2.000 до преко 5.000 евра, јер су у питању млади и изузетно обучени пси.

О монструозности чина најбоље говоре подаци да су сви пси били у својим боксовима, намјенски направљеним за њих, а да их је монструозни убица кроз решетке намамио на отровану џигерицу чији остаци се виде у боксовима, гдје су касније несрећне животиње повраћале.

„О монструозности говори и податак да је једном од власника паса, нашем другу Горану, тога дана била сахрана оца, тако да је убица, коме је на руку ишло и велико невријеме, искористио тај болни моменат, знајући да смо сви ми отишли на посљедњи испраћај“, каже изузетно потресени Милан Нинковић за „Независне новине“.

Каже да нема цијене којом би се могла надокнадити празнина за њиховим псима, јер се сви ловци изузетно вежу са животиње које их вјерно прате и помажу.

Напомињући да се све ово највјероватније десило још у понедјељак, а да су у уторак ујутро затекли овај страшни призор, он тврди да никога непознатог ни мјештани нису видјели, али да је убица паса могао доћи пјешице са било које стране куће испред које су пси.

Каже да ни он, нити његови пријатељи нису имали сукобе ни с ким, али и да јесу, није начин да им се неко свети преко недужних животиња којима ово није први пут да страдају тровањем у посљедњих пар мјесеци.

„До сада је од септембра отровано више од двадесет највише ловачких, али и сеоских паса и нико то до сада није покретао, ко зна зашто, иако овај случај да се баци отров испред куће, гдје се са псима игра по десеторо дјеце, до сада чини ми се, нигдје није десио и не могу ни да помислим шта се могло десити, јер су се наша дјеца увијек играла са псима“, додаје готово кроз сузе Нинковић.

Његови пријатељи ловци додају да отприлике и познају мјеста на које се сипају отрови ловачким псима, тако да у Требињску шуму нису већ годину дана ишли у лов због тога, али и на многе друге локалитете, углавном на такозваним „стазама свиња“, односно, шумским путевима којим се крежу крда дивљих свиња.



Да ли сва та прича указује на нечију болесну љубомору ови ловци не желе да коментаришу, али да је овај чин и болестан и застрашујући сагласан је свако ко је ово видио, па се у ветеринарка Даница Милић, која је дошла по налогу окружног тужиоца, запрепастила када је стигла на лице мјеста.

„Ово је страшно и нечувено“, казала је Милићева одмах по доласку, појаснивши новинарима да за сада сумња на тровање креозаном, што је и очигледно, јер је његова жута боја видљива у сваком боксу, а жута су и два узорка меса која су ветеринари изузели ради даљег вјештачења.

„Тешко је овај отров спрати без живе соде и цијело се двориште и боксови морају тиме врло пажљиво очистити, јер креозан је упио и бетон и све ове даске, тако да се мора добро и детаљно све очистити“, казала је Милићева за „Независне новине“.

Код ловаца, а нарочито власника куће Срђан Мандић, и након што се све оконча, након што уклоне лешеве својих паса и очисте двориште и боксове, остаје огромна бојазан да није остало негдје отрова по дворишту у коме се играју њихова дјеца и они често бораве.

„Убица паса очигледно није мислио на то“, додаје на крају Нинковић.

Be the first to comment

Leave a Reply