Насељавање обичног јелена на Мајевицу

На основу поднесене иницијативе од стране Ловачког удружења „Мајевица“ Лопаре, а уз подршку ресорног Министарства, Ловачког савеза Републике Српске и Републичког завода за заштиту културно историјског и природног насљеђа, на територију спортско-рекреационог ловишта „Мајевица“ ускоро ће бити извршено насељавање обичног јелена (Cevus elaphus).

Ово је пионирска активност када је у питању насељавање јеленске дивљачи на територији Републике Српске, због чега је истој претходио низ активности и процедура прописаних Законом о ловству и Законом о заштити природе. Ријеч је о 24 јединке обичног јелена, које су набављене из оближњег узгајалишта, и које су прошле све неопходне ветеринарске контроле. Истовремено са наведеним активностима, ловци Ловачког удружења Мајевица Лопаре ужурбано раде на завршетку изградње неопходних ловних објеката за успјешну реализацију овог пројекта.

Допрема јелена у ловиште Мајевица је планирана за недјељу, 27. октобра 2024. године, када ће бити уприличена и свечана прослава почетка овог пројекта.

Средства за реализацију пројекта су обезбијеђена из буџета Ловачког удружења „Мајевица“ Лопаре и донација ловаца овог Удружења.

 

Be the first to comment

Leave a Reply