Потврђен птичији грип у Републици Српској – Донесене мјере за подручје Градишке и Српца

Ловачки савез Републике Српске обавјештава кориснике ловишта да је на територији општине Градишка потврђено присуство генома вируса авијарне инфлуенце (тзв. вируа птичијег грипа). Вирус је потврђен код пет угинулих јединки лабудова, које су пронашли ловци Ловачког удружења „Просара“ Градишка.

Одмах по проналаску угинулих јединки, ловци су случај пријавили надлежном ветеринарском инспектору, који је предузео радње из своје надлежности те је након узорковања лешева од стране ЈУ „Ветеринарски инститиу „Др Васо Бутозан“ и званично потврђен наведени вирус.

У складу са наведеним, за подручје Града Градишка и општине Србац, Министар пољопривреде, шумарства и водопирвреде, Др Саво Минић, је донио Рјешење о одређивању мјера сузбијања и спречавања појаве и ширења  болести, које можете преузети O V D J E.

Ловачки савез наглашава да је једна од мјера сузбијања и спречавања појаве и ширења  болести и забрана лова пернате дивљачи, те овим путем позива кориснике ловишта на подручју Градишке и Српца на досљедно придржавање прописаних мјера, те апелује да у случају проналаска угинулих или на болест сумњивих јединки пернатих животиња, одмах и без одлагања обавијесте надлежног ветеринарског инспектора.

 

Be the first to comment

Leave a Reply