Република Српска добила План управљања мрким медвједом

Крајем марта мјесеца 2023. године, донесен је први План управљања мрким медвједом у Републици Српкој. Носилац израде Плана је било Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Центар за животну средину из Бања Луке, док су радну групу за израду чинили представници Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, затим представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Републичког завода за заштиту Културно-историјсог и природног насљеђа као и представници Ловачког савеза Републике Српске.

Генерално, Планом је утврђен број јединки које одређено станиште може да поднесе, у смислу обезбјеђивања повољних услова за исхрану, мир и брложење, затим који број јединки може да се излучи из популације путем редовног одстрела, а да популација остане вијабилна, и што је најважније, План управљања ће дефинисати јасне смјернице за дуготрајно очување популације и квалитета станишта мрког медвједа, на начин да се одржи трајна коегзистенција са човјеком.

План је усклађен са плановима сусједних земаља које управљају медвједом, као и са одговарајућим акционим плановима европских институција.
Доношењем План управљања мрким медвједом, Република Српка је обезбиједила услове за несметано спровођење препорука Бернске конвенције.
План управљања мрким медвједом у Републици Српској урађен је у оквиру пројекта „Заштита мрког медвједа на подручју Динарида“.

План управљања мрким медвједом у Републици Српкој можете преузети ОВДЈЕ

Be the first to comment

Leave a Reply