Унесен зец у мајевичка ловишта

Да би зечија популација била здрава и витална потребно је константно уносити  нове јединке, или како ловци кажу потребно је освјежавати крв.

Почетком седмицe у Лопаре је стигла прва тура, од укупно планираних 72 јединки зеца, из одгајивачнице из Шамца-Црквине.

Пројекат уноса дивљачи Ловачко удружење Мајевица Лопаре реализује захваљујући пројекту Владе Републике Српске и ресорног министарства.



Испред канцеларије ловачког удружења у Лопарама 18. јула у јутарњим часовима, возило са зечевима дочекали су представници свих ловних јединица овог удружења те су након тога у транспортним кавезима одвезени у припремљене терене ловишта.

Иначе, Ловачко удружење Мајевица Лопаре броји око 500 чланова, газдује ловиштем површине 29 600 хектара. У ловишту, поред ситне дивљачи имају и стабилну популацију срнеће дивљачи, али и дивље свиње.

Захваљујући аутоматским хранилицама, које се редовно допуњавају током цијеле године, дивље свиње су редовни посјетиоци на њима, а дивље крмаче се и прасе у оближњим густишима на тим локацијама.

У ловиште се током године износи со, допуњују се стара а граде и нова солила. Задњих година граде се и квалитетне високе чеке.

Важно је нагласити и традицију засијавања њива за дивљач код мајевичких ловаца.

У свакој ловној јединици засијане су бар по двије парцеле, углавном кукурузом. Ове године је обрађено и засијано укупно 14 парцела, што је за сваку похвалу, поготово ако се узме у обзир да је дошло до драстичног поскупљења сјетвеног материјала. 

Божић Миладин

Be the first to comment

Leave a Reply