Оснивање стрељачких клубова за гађање летећих мета предуслов за развој овог спорта на територији Републике Српске

Излазак на међународну сцену императив је за наше талентоване стријелце који се баве гађањем летећих мета. Да би постигли овај циљ, потребно је задовољити одређене предуслове, као што су: оснивање стрељачких клубова у оквиру Стрељачког савеза Републике Српске, медијска и финансијска подршка, као и учешће на међународним турнирима.

Наш саговорник је Миладин Стјепановић, искусни стријелац, добро познат свим заљубљеницима у овај спорт у нашој Републици.  

– С обзиром да у Републици Српској немамо ниједан регистрован стрељачки клуб за гађање летећих мета, ми стријелци користимо све прилике и начине да омасовимо овај спорт и да га дигнемо на виши ниво. Стријелци са подручја Семберије имају намјеру да у наредном периоду региструју клуб. Ми смо покренули процедуру у том правцу. Наиме, поднијели смо захтјев Министарству за породицу, омладину и спорт Републике Српске за издавање рјешења о испуњености услова за обављање спортских активност и дјелатности у складу са одредбама члана 77. Законом о спорту Републике Српске. Након што добијемо Рјешење од стране надлежног Министарства, уследиће упис у регистар Основног суда у Бијељини, каже Стјепановић.

Он наводи да је поступак оснивања једног клуба веома сложен и захтјева доста рада. Од подносиоца захтјева тражи се испуњавање многобројних предуслова. Ипак, то није изненадило групу ентузијаста из Бијељине у намјери оснивања првог спортског клуба овог типа у Републици Српској.

– Очекујемо позитивно рјешавање нашег захтјева. Надамо се да ћемо “утабати“ пут којим ће и остали стријелци, у другим дијеловима Републике Српске, кренути у оснивање клубова за ову олимпијску дисциплину, истиче Миладин.

Са домаћином Игором Пренкићем и његовим наслиједником

Након оснивања клубова, у догледно вријеме, може се очекивати оснивање лиге Републике Српске у гађању летећих мета.

– Ми имамо веома талентоване стријелце, који могу да се носе раме уз раме са представницима држава у окружењу. Наравно, предуслов је оснивање клубова који би се налазили у оквиру Стрељачког савеза Републике Српске. Након тога отварају нам се врата да уђемо у репрезентацију и изађемо на међународну сцену. Тренутно, имамо ситуацију да само стријелци са територије  Федерације БиХ представљају Босну и Херцеговину на међународним такмичењима, док су наши такмичари ускраћени у томе, објашњава Стјепановић и додаје:

– Нама требају озбиљна такмичења, турнири са јаким стријелцима, од којих може доста тога да се научи. Простор бивше Југославије обилује јаким и талентованим такмичарима. Примјера је много, али навешћу Ђованија Черногореца који је олимпијски првак из Лондона 2004. године. Имао сам прилику да га упознам на Купу Мимоза у Херцег Новом и могу рећи да, не само да је плијенио својим стрељачким квалитетима, него и људским. Заиста, за три дана колико смо се дружили у Херцег Новом могло је доста тога да се научи од њега. Своја знања и искуства је врло радо и несебично преносио другим такмичарима. Такође, поменуо бих и Николу Перишића репрезентативца Црне горе, Јовицу Марковића прошлогодишњег побједника купа Мимозе, Игора Пренкића из екипе “Вук Мандушић из Зете који су нас позвали и угостили као браћу.

Стјепановић са прелазним пехарома МИМОЗЕ: “Љубав на први поглед, мимоза мора бити освојена!“

Миладин је са својим колегама из Бијељине учествовао на два купа у току мјесеца фебруара. Најприје у Бачком Петровцу у Србији, а затим и на Купу Мимоза у Херцег Новом.

– У Петровцу смо гађали по изузетно тешком времену. Пошто смо се по први пут појавили на новим стрелиштима, резултат је био у другом плану. На оба такмичења смо стекли огромна искуства тако да се догодине надамо бољем пласману. У сваком случају, успоставили смо значајне контакте и склопили пријатељства. Наши домаћини и гости из иностранства били су видно задовољни јер су спознали да има љубитеља овог спорта и на територији Републике Српске. Многи су изразили жељу да учествују у неком од наших такмичења када дође до регистрације првог клуба за гађање летећих мета, истиче он.

На крају, каже да се посебна пажња мора посветити медијима и информисању.

– Ако доведемо медије на такмичења, доћи ће и спонзори, а самим тим и овај спорт, који захтјева доста материјалних издвајања, биће јефтинији. Углавном, чека нас велики посао. Све наведено су идеје у повоју и ми ћемо настојати да истрајемо у томе, са увјерењем закључује Стјепановић.

МП

 

Be the first to comment

Leave a Reply