Успјешан почетак ловне сезоне у ЛУ “Јахорина“ Пале

Лов и острел вука сан је многих ловаца, а ловачка срећа овај пут била је наклоњена младом ловцу из Београда Сободану Шућуру, који је био упоран двије ловне сезоне у ишчекивању овог предатора  у ловишту којим газдује ЛУ “Јахорина“ из Пала.

Лов је изведен 04. маја око 20.00 сати са високеј чеке под називом “Госина“ која се налази на истоименом  платоу на тромеђи општина Пале, Соколац и Рогатица, познатом као путањи кретања вукова на прелазу из  Романије у Јахорину.

Осим ловачке среће, да је упорност и стрпљење најбитнији фактор у лову вука и овај се пут то потврдило када се вук појавио на хранилишту код високе чеке. И овај пут је “заиграло  срце“ код младог ловца, али захваљујући искусном стручном пратиоцу Вуку Станишићу и његовим прецизним упутствима извршен је, селективни острел вука, мужијака.

Осим ловца Слободана Шућура и његовог пратиоца Вука Станишића, острелу вука највише су се обрадовали мјештани околних села, који цијелу зиму и прољеће трпе велику штету коју им вуци причињавају над стадима оваца, нелибећи се да у току дан “упадају“ у стада оваца која се налазе у торовима.



У ловишту  “Пале“, којим газдује ЛУ “Јахорина“ а које се налази на општинама Пале и Источни Стари Град, у току прошле а нарочито у овој години евидентно је повећано присуство вука и медвједа. Такође, као никада до сада, у овој години медвједи су на подручју Пала причинили велику штету у пчелињацима који се налазе на рубовима насеља така да није готово остао ни један пчелињак над којим није причињена штета. На подручју општине Источни Стари Град вукови  су причинили велику штету над стоком у готово свим селима.

У складу са наведеним појавама, ЛУ “Јахорина“ планира и организује своје активности на узгојном острелу и одржавању популације предатора на подношљивом нивоу. У току ловне 2022/2023. годину у складу са планом газдовања ловиштем извршен је  комерцијални острел три  медвједа, (два су острељена по редовном одобрењу, а један по основу ванредног захјева због причињене штете). У акцијама са циљем смањења броја предатора, а које су организоване у протеклој ловној години одстријељена су четири вука, што јасно говори о величини популације ове врсте дивљачи на подручју ловишта „Пале”.

 

Be the first to comment

Leave a Reply