Успјешно одржан традиционални лов на вука у Вучијој Луци

У организацији Ловачког удружења „Јахорина“ Пале, у недјељу 5. фебруара одржана је ловно-туристичка манифестација у оквиру које је организован традиционални групни лов на вука.

Ни јаке сњежне падавине, које су тог јутра прекривале Вучију Луку нису спријечиле више од 200 учесника да се одазову на ову, већ сада 13. традиционалну ловну манифестацију.

У порту цркве Светог Пантелејмона у Вучијој Луци од раној јутра су пристизали ловци из свих крајева сарајевско-романијске регије, али и ловци из Ужица, Челинца, Зворника, Јање.

Након смотре ловаца и обраћања домаћина и главног лововође, кренуло се у лов на вука.

С обзиром да је вучије вријеме било на страни дивљачи, ове године је изостао је планирани одстрел вука, али ловцима није мањкало рапосложења по повратку у топлу просторију парохијског дома гдје је за све учеснике организован ловачки ручак уз пиће, томболу и музику.


Предсједник Ловачког удружења „Јахорина“ Пале, Његош Пољаковић зхвалио се свим учесницима манифестације на великом одзиву, посебно поздрављајући госте из побратимских удружења, као и представнике Ловачког савеза Републике Српске, те је истакао задовољство успјешно организованом ловном акцијом и поред изузетно тешких временских услова. Додао је да овакве манифестације представљају врло важан сегмент развоја нове туристичке понуде општина Источни Стари Град и Пале.

Да Ловачки савез Републике Српске увијек подржава све активности својих чланица које раде на унапрјеђењу сектора ловства у Републици Српској, доказује и присуство потпредсједника Савеза, Стевана Драшковића, који је у свом обраћању честитао домаћину на изврсно организованој манифестацији те и спроведеним мјерама безбједности за све учеснике.

Истакао је да Савез констатно ради на унапрјеђењу ловства у Српској, нагласивши да је у току имплементација Информационог система у ловству Републике Српске, као и чињеницу да је већ од 1. јануара 2023. године на снагу ступила полиса осигурња којом је Ловачки савез преузео бригу о осигурању свих ловаца у Српској као и бригу о штетама у саобраћају у којима учествује дивљач.

Зоран Карахвајић, из побратимског Ловачког удружења „Ужице“, истако је да од 1996. године представници овог удружења редовно долазе у Пале, те у оквиру манифестација размјењују драгоцјена искуства из области ловства.

Већ трећу годину за редом, побратими из Ловачког удружења „Фазан“ Челинац не пропуштају позиве домаћина да својим присуством увеличају ову ловно туристичку мафиестацију. Тако је ове године ловце из Челинца предводио Милан Иванковић, који није крио одушевљење организациојом манифестације али и снијежним падавинама које су ове године у челиначкој регији изостале.

Ловце из Зворника је предводио Бранислав Мирковић, који је истакао да Ловачко удружење „Вукови са Дрине“ Зворник већ 15 година његује побратимску садарњу са Удружењем из Пала, гдје његују ловачке обичаје, али и размјењују искуства из области ловства.

Ловачко удружење „Јахорина“ Пале основано је давне 1947. године, те од оснивања до данас ловци овог удружења непрекидно раде на пословима узгоја и заштите дивљачи те и уређењу ловишта.

 

Be the first to comment

Leave a Reply