Ловачки гулаш неизоставан специјалитет на дружењима

Ловачки гулаш један је од најбољих и најчешће спреманих специјалитета и готово неизоставна храна на свим окупљањима ловаца.

Да би спремили добар гулаш потребно је дан прије припреме маринирати месо у зачинима те оставити преко ноћи да се окуси и мириси лијепо прожму. Зачини се додају по нахођењу, без прецизних мјера, али не треба претјеривати, јер се сви зачини додају и током кувања. Со, бибер, сува мјешавина зачина, рузмарин, ловор… су уобичајени зачини који се утрљају у месо. Послије тога, месо поклопите и оставите у фрижидеру.

Очистите и насјецкајте црвени и бијели лук, паприку, љуте папричице и лишће першуна. Дио мркве, коријења целера и першуна можете нарибати, а дио оставити у комадићима, по жељи.Улијте уље (може и маст) у већи лонац и пустите да се загрије. Прво ставите црвени лук и динстајте петнаестак минута повремено мијешајући. Након што је лук добио златну боју те је постао стакласт додајте мркву, свјежу паприку, коријен першуна и целера, дио насјецканог лука, љуте папричице, залијте водом и кратко продинстајте (до десетак минута).

Затим додајте месо које сте претходни дан маринирали и оставили у фрижидеру. Након меса додајте пасирани парадајз, преостали дио бијелог лука, ловоров лист, лишће першуна, со, бибер у зрну, мљевени бибер и кашичицу мјешавине сувих зачина. Доспите воду и кувајте сат и по до два. Током кувања повремено промијешајте и доспите воду.

Када је месо при крају кувано додајте два децилитра бијелог и децилитра црног вина и пустите да још мало прокува.

Be the first to comment

Leave a Reply