Prvih pedeset metaka produžuje vijek cijevi

Na našem prostoru se može naći dosta dobro očuvanih polovnih lovačkih karabina. Ipak, dobar dio lovaca se odlučuje za kupovinu novog oružja.

Kao i nov automobil, kojem je motor još nerazrađen te ga je potrebno voziti bez naglog povećanja broja obrtaja motora, isto tako je neophodno započeti pravilnu eksploataciju nove puške. Eksperti iz oblasti balistike preporučuju da prvih pedeset metaka iz nove cijevi bude ispaljeno pod kontrolisanim uslovima, što će produžiti njen životni vijek.Prije gađanja iz nove puške potrebno je očistiti cijev. Za čišćenje je potreban sljedeći pribor: šipka za čišćenje, štitnik za cijev, mesingana četkica, krpice od pamuka i ulje.

Štitnik za cijev postavlja se na mjesto zatvarača. Kroz njega se provlači šipka za čišćenje puške na koju je postavljena mesingana četkica. Šipka se gura kroz cijev dok četkica u potpunosti ne izađe iz cijevi, a zatim se povlači unazad.

Nakon ovoga cijev se naulji uljem pomoću pamučne krpice ili koristeći sprej. Zatim, cijev se posuši čistom suvom krpicom. Kada je cijev očišćena i potpuno suva, puška je spremna za ispaljivanje prvog hica.

Na isti način puška se čisti poslije svakog od prvih pet hitaca. Potrebno je sačekati da se cijev ohladi nakon svakog pucnja.

Poslije ispaljenih prvih pet metaka i pet uzastopnih čišćenja, slijedi pet opaljenja bez čišćenja, ali sa pauzama za hlađenje cijevi. Pošto smo ispalili i deseti metak, cijev je potrebno očistiti.

Preostalih četrdeset metaka ispaljuje se u serijama po pet. Nakon svake serije potrebno je očistiti cijev. Napominjemo da cijev mora biti dobro posušena nakon čišćenja.

Ovim procesom vrši se izglađivanje grubih ivica polja i tragova alata koji ostaju prilikom izrade cijevi. Čišćenje je neophodno i zbog uklanjanja mesinga i sagorjelih barutnih naslaga koje ostaju iza neravnina u novoj cijevi.

Zavisno od vrste proizvođača, eksperti preporučuju ispaljivanje i do dvije stotine metaka da bi se dobila savršena grupa pogodaka. Uglavnom, proces je završen kada dobijete usku grupu pogodaka i kada se mala količina mesinga odstranjuje iz cijevi. S druge strane, nesprovođenje navedenih procedura ograničiće vijek cijevi i preciznost oružja.

Navedeni proces se na engleskom jeziku naziva „Break-In“ i na internetu se može naći dosta stručnih tekstova na ovu temu.

Marko Pavlović

Be the first to comment

Leave a Reply