Одржана сједница Управног одбора Ловачког савеза

БИЈЕЉИНА –  У Бијељини је 3. септембра 2022. године одржана редовна сједница Управног одбора Ловачког савеза Републике Српске. На дневном реду сједнице разматрано је  9 тачака, међу којима инфорација о успиостављању Информационог система за ловство, затим проблеми о вези са штетама од дивљачи и над дивљачи, као и информација о одржаним ловачким испитима и набавци ловачке обуће за ловочуваре.

Сједницом је предсједавао Предсједник ловачког савезе Републике Српске, Саво Минић, док је сједници поред чланова управног одбора и радних тијела, присуствовао и Предсједник Скупштине Савеза, Дарко Ћулум као и представник Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Миланка Јовановић.

У оквиру прве тачке дневног реда, која се односила на усвајање Запсника са претходне сједнице, Предсједник савеза је упознао чланове УО у статусу иницијативе за израду новог закона о ловству, којом приликом је изнио да би закон требао ићи у редовну процедуру на јесен.

Под тачком која се односила на имплементацију Информационог система у ловству,  представници фирме „Copytrade“ су презентовали урађена техничка рјешења Информационог система, те најавили пуштање истог у тестни рад у наредних 10 дана. Када су у питању штете од дивљачи и над дивљачи, констатован је велики проблем у погледу саобраћајних удеса са дивљачи, те изузетно незавидан положај корисника ловишта приликом судских процеса. Минић је упознао присутне да је Савез у поступку прибављања понуда од осигуравајућих кућа, а како би се покушале осигурати будуће штете по овом основу, и тиме заштитити поједини корисници ловишта од банкрота.





Генерални секретар Ловачког савеза, Живојин Лазић је под тачком у вези са ловачким испитима, упознао присутне да је у 2022. години, до септембра мјесеца ловачки испит положио 1001 кандидат, након чега је констатован тренд сталног раста чланства у ловачким удружењима. Лазић је затим упознао чланове УО са изабраним моделом теренске обуће која ће од стране Савеза бити купљена за сваког ловочувара у Републици Српској и стална радна тијела Савеза, а од компаније „Дермал“ из Котор Вароша.

На крају је присутним члановима УО достављена и информација о одорбреним средствима од стране Агенције за Аграрна плаћања у укупном износу од 399.000 КМ, а која ће и ове године бити додијељена корисницима ловишта на основу програма који су корисници ловишта аплицирали на објављени позив. Констатовано је да постоје поједина ловачка удружења која се нису пријавила на овај позив.

По завршетку сједнице, сви присутни су придружили Сабору ловаца који се тог дана одржавао у Доњем Црњелову.

Ловачки савез Републике Српске.

Be the first to comment

Leave a Reply