САВЕЗ ПОЗИВА: Опрезно са угинулим и одстријељеним јединкама дивљих свиња – Свака дивља свиња у Републици Српској је потенцијално заражена!

С обзиром на потврђене случајеве присуства афричке куге на дивљим свињама, те евидентирану појаву обраде и дистрибуције меса одстријељених јединки дивљих свиња од стране ловаца и непрописно одлагање отпадака при обради меса, а све то прије добијеног налаза о присуству афричке куге свиња, Ловачки савез Републике Српске позива све ловце на додатни опрез, као и поштивање сљедећих процедура:

  • Уколико се пронађе угинула јединка дивље свиње – не дирати је!, те одмах и без одлагања са лица мјеста позвати недлежног ветеринарског инспектора, који ће даље водити поступак узимања узорка, транскорта и нешкодљивог уклањања јединке
  • Уколико се изврши одстрел дивље свиње – цијелу одстријељену јединку, без вађења утробе, одмах ставити у припремљену одговарајућу најлонску врећу, те је одмах безбиједно транспортовати до најближег одговарајућег ловнотехничког објекта гдје ће се извшрити вађење изнутрице и одстрањивање тестиса (код вепра). На мјесту одстрела, извршити дезинфекцију крви одстријељене јединке масном содом НАОХ 2%, те у току транспорта осигурати да крв не излази из вреће по транспортном средству или земљи. Након вађења изнутрице, узети комад слезине и одмах позвати недежног ветеринарског инспектора који ће дати инструкције око предаје узорка на анализу, а остатак изнутрице нешкодљиво уклонити (закопати, замрзнути и др.) а мјесто вађења изнутрице опрати содом или другим одговарајућим дезинфекционим средством. Након вађења изнутрице, јединку одстријељене свиње без гуљења коже ставити у најлонску врећу и тако оставити у хладњаку или другом прикладном мјесту до добијања налаза о присуству вируса. Период од слања узорка до добијања налаза износи најдуже 48 часова.

 

Be the first to comment

Leave a Reply