Opasnost vreba iz mesa divljači

Banjaluka – Većina divljih svinja u lovištima širom Republike Srpske u plućima ima gliste koje su često izvor infekcije za domaće svinje, a postoji rizik i od obolijevanja ljudi koji konzumiraju meso ove divljači.

Utvrđeno je to prvim parazitološkim pregledom divljih svinja u Srpskoj, koje je u 19 lovišta sproveo Veterinarski institut RS „Dr Vaso Butozan“. Veterinari su u saradnji sa lovcima uzeli i pregledali ukupno 75 uzoraka.

– Primijetili smo veliku zastupljenost „plućnih vlašaca“ odnosno glista u plućima divlje svinje. Naučno je dokazano da od ovog parazita može da oboli i čovjek koji u ishrani koristi iznutrice divlje svinje, ali su takvi slučajevi rijetki – rekao je veterinar i parazitolog u Veterinarskom institutu RS Oliver Stevanović.

On je dodao da je osim ovog parazita kod divljih svinja pronađen i crv trnovite glave, koji takođe može izazvati i oboljenje kod čovjeka, ali rijetko.

– Od 12 uzoraka pregledanih organa ovaj crv je zastupljen kod 45 odsto svinja. Živi u tankom crijevu. Pored tog parazita našli smo dosta uzoraka bičastog crva koji izaziva slab prirast divljih svinja, lošu trofejnu vrijednost i utiče na kvalitet mesa, a može dovesti i do uginuća životinje – rekao je Stevanović. On naglašava da su divlje svinje izvor infekcije za domaće svinje, posebno u krajevima kao što je Gradiška, gdje domaće životinje jedu žir.

Stevanović ističe da je u sprečavanju širenja parazita među divljači značajna uloga lovačkih udruženja.

– Lovci bi trebalo da nakon što odstrijele divlju svinju njenu utrobu uklone po propisu, a ne da je samo onako ostave na otvorenom, što se često dešava. Najbolje bi bilo da je stave u vreću i zapale ili duboko zakopaju – rekao je Stevanović i naglasio da je saradnja sa lovcima tokom ovog istraživanja bila odlična, te da su oni značajna karika u cijelom sistemu.

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić ističe da je ovo istraživanje dokaz da se Srpska ozbiljno počinje baviti uzgojem i zaštitom divljači.

– Moramo znati čime gazdujemo, gdje se nalaze pojedine vrste divljači, od čega boluju i kako da ih liječimo. Važno je da spriječimo štetne posljedice, kako u lovištima tako i na domaće životinje, pa i na čovjeka – istakao je Minić i dodao da je Lovački savez finansijski podržao ovo istraživanje.

Minić kaže da će se u idućem periodu sa veterinarima dogovoriti na koji način da unesu lijekove u lovišta da bi spriječili širenje parazita.

Afrička kuga svinja

Stevanović je istakao da se sa Baltika širi afrička kuga svinja i da je jedino rješenje izlov oboljelih divljih svinja.

– Na taj način možemo spriječiti da divljač prenese virus među domaće svinje i tako uništi cijelu proizvodnju – upozorio je Stevanović.

Glas Srpske

Be the first to comment

Leave a Reply