Шакал нови предатор у семберској равници

Први примјерци шакала уочени су и одстријељени прије десетак година у ловишту Ловачког удружења Мајевица из Лопара  и то у дијелу ловишта Јабланица и Пипери, а наредних година ловци су одстријелили још пар јединки на другом дијелу ловишта у Лабуцкој и Тобуту.

Послије тога је настао застој и у виђању а и одстрелу шакала.

Одахнули су и ловци али и сточари јер им овце скоро цијело љето пасу по суватима.

Нова најезда  шакала у ове крајеве  кренула је у ловишту уз ријеку Дрину од Павловића моста низводно према Рачи.

Упорни ловци са својим гоничима водили су праву битку са овим лукавим предатором тако да су прошле године одстријелили седам,  а ове године око 15 јединки, оба пола и различите старости.

Прошле године како је заледила ријека Сава у овом реону одстријељено је неколико јединки уз константан прелаз током цијеле године.

Шакал је у Срему  постао врло бројан, лови се на разне начине.

Обзиром да се ради о врло лукавом предатору који се и не плаши пуно човјека тешки дани за ловишта у Семберији тек долазе.

У овој години у Семберији тачније у ловиштима којим газдују Подриње из Јање, Голуб из Бродца, Црњелово из Црњелова, Јелен из Главичица и Семберија из Бијељине одстријељено је преко 30 јединки овога предатора.

Обзиром да у овим ловиштима борави ситна ловна дивљач уз срнећу редукција шакала мора постати обавеза током цијеле године. 

Божић Миладин

Be the first to comment

Leave a Reply