Братско дружење окупило 200 ловаца са Сокоца и из Лазарева

Ловачко удружење „Гласинац“ је овог викенда угостило своје велике пријатеље из Лазарева, чије братско дружење траје преко три деценије. Поред органозованог лова на предаторе, синоћ је организовано традиционално дружење, које је окупило око 200 ловаца са Романије и из Лазарева.

Према ријечима предсједника Ловачког удружења „Гласинац“ Страхиње Башевића,  ово је наставак вишедеценијске традиције, 37 година дружења као и изласка на ловишта.

 

Лов је један посебан сегмет који окупља и зближава људе из свих сфера друштава, нигдје као код ловаца нећете наћи више различитих професија на једном мјесту. Посебно сматрам да треба поменути ову дугу традицију и са задовољством најавити јубилеј, који ћемо заједно прославити, догођај и 40 година дружења наших друштава.

Он је истакао да је велико задовољство бити дио оваквог тима уз наду да ће и наредне генерације наставити ову традицију са потомци људи са Романије које веже једна нераскидива нит.

Ловачко друштво „Лазаревац“ основано је 1946. године, а сада има 51 члана, своју инфраструктуру, објекте и ловиште од 5.000 хектара, рекао је предсједник Ловачког друштва „Лазарево“ Новак Андрић.

– Ми смо из нашег Ловачко друштво поносни на чињеницу да спадамо у ред ретких ловачких друштава из Србије који имају овакво добре и дуге побратимке односе што се тиче ловства. Нама је најважније да смо видели своју браћу и што се ова традиција преноси са очева на синове.

Он је подсјетио да је њихово Ловачко друштво „Лазарево“ основано 1946. године када су колонисти са Романије и Вишеграда населили подручје Баната, те подсјетио да је одстријел посљедња ствар на коју мисле, јер је у првом плану заштита природе, дивљачи и животне средине.  Узгајање дивљачи и  њено одржавање на једном биодиверзитету који је подношљив за природу.

На овом традиционалном свечаном окупљању на првом мјесту је  дружење, безбједност у лову и размјена искустава рекао је секретар Ловачког друштва „Гласинац“ Раде Марковић и додао  да су на свечаном дружењу били матични и гости ловци и представници друштава из сусједних општина.

Ловачко вече одржано је  у амбијенту “Романијапутева” у Сокоцу, док је домаћин и организатор овог дружења било Ловачко удружење “Гласинац”.

 Инфо центар Соколац

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply