Едукација приједорских ловаца о сузбијању афричке куге свиња

ПРИЈЕДОР – Приједорским ловцима вечерас је одржано предавање о афричкој куги свиња и о томе какву улогу имају у сузбијању ове болести.
Начелник Одјељења за ловство које дјелује у оквиру Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Зубић рекао је новинарима да је ово била једна у низу едукација за борбу против афричке куге свиња.

“Будући да је дивља свиња, поред домаће, главни преносник ове болести, а ловци се баве узгојем, заштитом и ловом дивље свиње веома је важно да се људи обуче и упознају каква је то болест и на који начин да се понашају с циљем сузбијања ове болести”, рекао је Зубић.

Генерални секретар Ловачког савеза Републике Српске Живојин Лазић навео је да је примијећно на почетку епидемије у Бијељини да обичан човјек, фармер или ловац није едукован и не познаје ту материју, као и како да се бори против афричке куге свиња.

Он је навео да од тада са ресорним министарством раде едукације, прије свега, ловаца, и ово вечерас је била осма, те је изразио задовољство што је на терену до сада евидентирано само пет заражених дивљих свиња, по двије у Шамцу и Градишци, а једна у Добоју.

“У Бијељини гдје је, да кажем, настао помор, немамо ниједну заражену дивљу свињу, што само негира тврдње да су дивље свиње донијеле заразу. Дивља свиња и човјек су преносиоци и ми смо овдје да разговарано са људима који бораве у шумама и у природу како да се понашају”, рекао је Лазић.

Он је додао да ће се са почетком ловне сезоне знати прави резултати и да ли има заражених дивљих свиња.

“Задатак ловаца на терену биће да примјењују све биобезбједносне мјере предвиђене законом и то тако да правимо организоване акције лова са тим мјерама и да пратимо стање”, рекао је Лазић.

Специјалиста Ветеринарског института Републике Српске “Др Васо Бутозан” из Бањалуке Дарко Деспотовић посебно је указао да је потребно да фармери и ловци науче како да се понашају у овој ситуацији, те указао на који начин могу утицати да се ова болест слабије појављује.

“Афричка куга свиња је ушла у популацију дивљих свиња у Републици Српској, неминовно се шири и ми то не можемо контролисати. Због тога је улога ловаца и Ловачког савеза огромна. Популацију дивљих свиња треба држати под контролом, а тамо гдје се болест појави морају се предузети специјалне мјере које сада морамо приближити ловцима”, рекао је Деспотовић.


Предавању је присуствовао и градоначелник Приједора Слободан Јавор, који је истакао да је град прихватио све услове које треба примјењивати и да је веома важно превентивно дјеловање и координација свих ресора који могу допринијети сузбијању ове болести.

“Ситуација је доста повољна у нашем граду. Немамо ниједан забиљежен случај. Трудићемо се да тако и остане”, рекао је Јавор.

Предавање је одржано у организацији Ловачког савеза Републике Српске.

Be the first to comment

Leave a Reply