Ловачко удружење „Игман“ Источна Илиџа: У току је још једна успјешна ловна година

Ловачко удружење „Игман“ из Источне Илиџе наставља успјешан рад у континуитету након добијања сагласности за годишњи план кориштења дивљачи,провођењем зацртаних задатака. Током мјесеца априла и мјесеца маја текуће године обновљена су солила и изнешене су потребне количине соли,вршењем сталне прихране дивљачи.

Лов на срндаћа је отворен половином јуна мјесеца чему је претходио заједнички ручак. Правилним управљањем и прихраном дивљачи значајно је побољшан квалитет трофеја,а најбољи трофеј и срећу да одстријели срндаћа од 120 поена имао је ловац Хусеин Хасибовић. План је у цјелости испуњен како за матичне ловце тако и за комерцијални лов.

На последњем састанку Регије Сарајевско-романијске одржаном у Хан Пијеску, договорено је да отвор лова на овом простору и у свим ловачким удружењима буде 30.септембра, што је и урађено, па су се ловци свих седам ловачких удружења протеклог викенда окупљали око својих ловишта.

Ловачко удружење „Игман“ из Источне Илиџе се, на препоруку Министарства пољопривреде,ветеринарства и водопривреде РС и надлежних инспекција, придржава препорука за спријечавање заразе „афричком кугом“свиња. Изведена су два организована заједничка лова како би се утврдило да ли у ловишту постоје угинуле једињке.Таквих на овом подручју није било, што је јако битно. Извршен је одстријел и узорци су у сарадњи са ветеринарском станицом на анализу послати у Ветеринарски институт Републике Српске “ Др.Васо Бутозан“ у Бањалуку.

Из овог ловачког  удружења кажу да се придржавају препорука у вези са ширењем заразе и да ће и даље  пратити ситуацију на терену у складу са законом.

Чланство ЛУ“Игман“ Источна Илиџа, поздравља све активности надлежног министарства и Ловачког савеза РС на предузетим мјерама и активностима на сузбијању тренутне проблематике- „афричке куге“свиња.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply