Српски гонич Брко на крову Европе

Министраство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС у присуству ресорног министра др Саве Минића је организовало је данас пријем за делегацију Кинолошког савеза Републике Српске поводом освајанја Европског купа за гониче на дивљу свинју, које је одржано 30.09.2023. године у Црној Гори.

Делегацију Кинолошког савеза су представљали Радован Мазалица предсједник Савеза и међународни кинолошки судија, Предраг Узелац потдпредсједник Савеза и међународни кинолошки судија, те Ведран Божичковић члан УО Савеза и међународни кинолошки судија и Бојан Ченић генерални секретар Савеза и међународни кинолошки судија, као и такмичар Жељко Кондић из Градишке. На поменутом такмиченју представник Кинолошког савеза Републике Српске Жељко Кондић је као члан репрезентације Босне и Херцеговине, у изузетно јакој конкуренцији европских земаља, остварио изузетан успјех освајанјем првог мјеста у појединачној конкуренцији са својим псом Чапо (Брко) расе Српски гонич.

Поменути резултат је навјећи успјех у кинологији Републике Српске и на тај начин je  достојно презентован Кинолошки савез Републике Српске и Кинолошки савез у Босни и Херцеговини.

Ово је само показатељ преданог рада Кинолошког савеза Републике Српске који је првенствено посвећен унапређенју, развоју и популаризацији кинологије, те се одлука о избору такмичара од стране Управног одбора Кинолошког савеза показала оправданом.

Овом приликом посебно је истакнута помоћ помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, посебно Министра др Саве Минића који су препознали потенцијал Кинолошког савеза Републике Српске и нјегових представника на такмиченјима те пружио моралну и материјалну помоћ без којих овај успјех сигурно не би био на овом нивоу.

Свакако, ово је само насатавак одлично започете сараднје Министарства, Кинолошког савеза РС и Ловачког савеза РС, а резултат тога је био и недавно видљив кроз пројекат организације ловно кинолошке манифестације „Крвни траг” у Шамцу те свакако је да ће се ова сараднја репрезентовати и у будуће кроз бројне пројекте који се увелико планирају а све у циљу развоја у овом случају ловне кинологије и подизанја свијести ловаца кроз бројне едукације о значају кориштенја расних и обучених паса у бројним ловиштима Републике Српске.–

Be the first to comment

Leave a Reply