Ловно-туристичка манифестација у Милићма крунисана одстрелом три вука

МИЛИЋИ – У организацји Ловачког удружења “Комић” Милићи, у недјељу 5. марта 2023. године, успјешно је одржана ловно-туристичка манифестација, на ојој се окупило више од 350 ловаца и љубитеља природе из цијелог региона. У првом дијелу манифестације, за све учеснике је организован традиционлани лов на вука, који је предвиђен годишњим планом коришћења ловишта као обавезујућа мјера за редукцију бројности предатора на пондошљиву мјеру.

Бројност вукова у овом ловишту је у сталном порасту. Поред вукова, ловиште “Комић” обилује разноврсном дивљачи, почев од срнеће дивљачи, дивљих свиња, дивокоза и медвједа. Домаћинско газдовање има за резултат да се фондови дивљачи стално повећавају, а ловно технички објекти су свједок да су ловци и те како активни.

Већ дуги низ година предсједник овог ловачког удружења је Радован Вишковић, који обавља функцију премијера Републике Српске, а главни лововођа је Синиша Алексић. Сваке године ово ловачко удружење организује традиционални лов на вукај а датум те ловачке манифестације диктирају временски услови и дубима снијега у ловишту. Ове године тај лов је заказан за 5. март, на зборном мјесту код спортског центра у Милићима окупило се преко 350 ловаца, домаћих али гостију из цијеле БиХ и Србије.

“Све вас редом поздрављам и добро нам дошли. Наше ловачко удружење гаји пријатељске али и побратимске везе са доста ловачких удружења. Данас ловимо првенствено вука који је у нашем ловишту стална ловна дивљач. У припреми овога лова приликом чишћења пута у реону у коме данас ловимо има доста вучјих трагова и очекујем да ће лов бити успјешан”, овим ријечима се обратио учесницима предсједник Вишковић.



Главни лововођа Синиша Алексић је говорио о техничком дијелу лова, подијелио је ловце за дочек у два дијела. Једни ће затворити прелазе на потезу Краљева Гора а други у реону Радаве и Батуре. Погоничи су били домаћи ловци који познају терен, а предводио их је деда Јоца, стари планински вук који одлично познаје вучја мјеста гдје задањују. Након развођења чека, кренуо је погон од долине према планинским врховима. Недуго послије тога огласили су се пуцњи на линији дочека, и то на више мјеста. Недуго затим, јављено је да је лов завршен, након чега су се ловци окупили  на планинском раскршћу путева гдје је донесен улов, и то двије вучице и један вук.

Посебно усхићен због учешћа у извандредном лову је стари деда Свето Мемлић који је дошао у овај лов са сином и унуком из Сремске Митровице. “Рођен сам давне 1936 године у Крупи на Врбасу, ловац сам од 1960. Године, а ловци су и моја три сина а и унук Милијан који је данас поред мене одстријелио вука”.

Изузетно успјешан лов на вука у Милићима, допринио је још бољој атмосфери међу учесницима, који су у другом дијелу манифестација наставили дружење у ловачкој кући, уз богату трпезу, пиће и музику. 

Миладин Божић

 

Be the first to comment

Leave a Reply