Ризик од саобраћајних несрећа са дивљачи повећан

Од недјеље, 26. марта, поново се примјењује љетно рачунање времена. Ово представља ризик за дивље животиње, посебно у погледу саобраћаја. Излазак сунца се помјерио са 5:40 на око 6:40 часова.

Јутарњи и вечерњи сати у априлу и мају посебно су ризични за људе и животиње. Конкретно, периоди између 5:00 и 7:00 ујутро и 21:00 до 23:00 часа су фазе у којима ризик од несрећа с дивљим животињама нагло расте.

Главне жртве несрећа су јединке срнеће дивљачи.

На нашим путевима у великој мјери страдају лисице, дивље свиње и зечеви.

Посебан проблем у поједим подручјима представљају дивљи коњи.

Какво је стање у Њемачкој? 

Њемачки ловачки савез (DJV) објавио је резултате према којима је у периоду од 2019. до 2022. године регистровано  48.200 случајева саобраћајних несрећа са дивљим животињама.

Учесници у саобраћају и ловци могу користити апликацију за мобилне телефоне “Tierfundkataster” путем које врше пријаве случајева животиња које су страдале у саобраћају. Обим несрећа са дивљим животињама који укључују мање сисаре, а који нису евидентирани у службеној статистици несрећа дивљих животиња, постао је видљив тек кроз овај пројекат.

ДИВЉАЧ НЕ ПРЕЛАЗИ САОБРАЋАЈНИЦУ, ВЕЋ САОБРАЋАЈНИЦА ПРОЛАЗИ

КРОЗ ЖИВОТНИ ПРОСТОР ДИВЉАЧИ!!!

Како би се смањио ризик од несрећа у Њемачкој је направљен филм са савјетима као и брошура за возаче. И филм и брошура се могу наћи на интернет страницама. Осим тога, Министарство унутрашњих послова развило је апликацију за мобилне телефоне, која упозорава на главна подручја несрећа с дивљим животињама, без обзира на доба дана. Током вожње, паметни телефон емитује бип и гласовну поруку чим се возило приближи критичним подручјима несреће са дивљим животињама. У случају да дође до судара с дивљом животињом, апликација се може користити за упућивање хитног позива и дијељење тачне локације несреће.


Како избјећи саобраћајну несрећу?

Возачи треба да возе одговарајућом брзином, посебно у подручјима са пуно шума и њива. Вожња брзином од 80 km/h умјесто 100 km/h већ скраћује пут кочења за 25 метара. Околину пута треба увијек пажљиво пратити. Ако се судар не може избјећи, возилом се мора кочити без скретања у супротну траку. Уколико је дошло до незгоде са дивљачи, одмах треба обавијестити полицију, која ће о томе обавијестити надлежног службеника ловачког удружења.

Како спријечити несрећу?

– Смањите брзину дуж рубова шума и поља.

– Нови путеви кроз шумска подручја су посебно опасни, јер дивљач задржава своје уобичајене руте преласка.

– Највећа опасност је у зору и сумрак, ноћу и у магли.

– Ако се судар не може избјећи: притисните кочницу и држите волан. Не избегавајте удар у дивљач! У супротном путовање ће се завршити у супротној саобраћајној траци или у дрвету поред пута што може имати фаталне посљедице по путнике.

Шта ако се деси несрећа?

– Осигурајте мјесто несреће: упалите свјетла упозорења, ставите сигурносни прслук, поставите троугао упозорења и позовите полицију. Ако су људи повријеђени, потребно је позвати број за хитне медицинске случајеве.

– Због могућег ризика од инфекције: мртве животиње дирајте само рукавицама.

– Свако ко са собом понесе дивљач подлијеже кривичном гоњењу за криволов.

– Не слиједите животињу која бјежи.  

– Службенику ловачког удружења објасните у којем правцу је дивљач отишла. Овај податак олакшава проналазак озлијеђене животиње.

Извор: Facebook и Инстаграм страница „The Dinarides Conservation“

Be the first to comment

Leave a Reply