Малољетна лица у лову и могуће посљедице

Почетком ове године у обиљу тема из српског ловства, доминантна је била – малољетна лица у лову и могуће посљедице о чему пише портал  “Лов и још понешто”

Добијено тумачење је јасно и прецизно, а ми смо истраживали како је овај проблем ријешен у окружењу.

Током истраживања закона о ловству у земљама окрузења Републике Србије, откривено је да многи закони прописују минималну старосну границу за лов, али постоје изузеци који дозвољавају дјеци млађој од 18 година да учествују у лову уз одређене услове.

У Мађарској, дјеца од 14 година могу учествовати у лову на зеца као терачи, док дјеца од 16 година могу учествовати као погоничи у лову на крупну дивљач.

У Хрватској је присуство малољетних особа забрањено у лову, али ХЛС може издати ловачку идентификациону картицу особи која је положила ловачки испит и навршила 17 година и 6 мјесеци живота.

У Бугарској је забрањено малољетницима да буду присутни у лову, а исто правило важи и у Федерацији Босне и Херцеговине, Републици Српској и Црној Гори. Међутим, ловци приправници без права одстрела заштићене дивљачи могу учествовати у лову под надзором инструктора.

У Сјевернои Македониии, учешће у лову и присуство младих од 18 година није дозвољено.



Такође, треба додати да је у Албанији забрањено малољетницима да буду присутни у лову.

Из истразивања закона о ловству у земљама окрузења може се закључити да већина има прописану минималну старосну границу за лов, али постоје изузеци.

Овакви изузеци показују да постоји свест о потреби укључивања младих људи у ову активност, као и да се брине о њиховој безбједности и обуци. Такође, појављивање правила која дозвољавају учешче малољетника у лову под надзором инструктора или уз посебне дозволе, указује на то да се ова активност (лов) схвата озбилино и да се води рачуна о његовом одрживом развоју.

Пракса из Републике Мађарске, не само да даје прилику младим генерацијама да се укључе у ловство, већ и промовише активности у природи и очување природног окружења. С обзиром на то, било би добро да Република Србија прати овај примјер и отвори могућности за младе ловце да се развијају и стичу искуство под надзором искусних инструктора.

Учествовање у лову може бити значајан и користан дио живота за дјецу и адолесценте који су заинтересовани за природу и ловство. Поред тога што се стичу нова знања и вјештине, укључивање у лов може имати многе предности.

Једна од најважнијих је развијања одговорног и етичког односа према природи и животињама. Учећи о природи и дивљим животињама, млади ловац ће схватити колико је важно да се природа штити и да се лов обавља на одржив начин. Поред тога, ловачки подмладак развија вјештине оријентације, препознавања животињских трагова, употребе оружја и безбједности у лову, што су вјештине које могу бити корисне у многим другим ситуацијама у животу.

Учествовање у лову такође може помоћи у развоју самопоузданиа и самосталности код дјеце и адолесцената. Они се суочавају са изазовима у природи и уче како да се сналазе у различитим ситуацијама.

Ловачки подмладак такође може да ужива у дружењу и стварању нових пријатељстава, што може доприњети социјалном развоју. Учествовање у лову такође може бити извор забаве и опуштања у природи, што може бити посебно корисно за дјецу и адолесценте који проводе већину времена за рачнарима или другим електронским уређајима.

Укратко, учешће у лову може бити изузетно корисно и значајно, али прецизно дефинисано пратећим законима, што изискује вријеме и јаку ловачку асоцијацииу.

Пише: Дејан Џакула, уредник портала “Лов и још понешто”

Be the first to comment

Leave a Reply