Масовно угунуће дивљих свиња у Невесињу – све јединке позитивне на вирус афричке куге свиња!

 

Иако се већ стекао утисак да је вирус афричке куге заобишао популације дивљих свиња у ловиштима Републике Српске, посљедњи случај у Невесињу је на жалост објелоданио неумољиве прогнозе ветеринарске струке.

Наиме, у спортско-рекреационом ловишту „Невесиње“, на подручју планине Бјеласница, у кругу од 50 метара, пронађено је 7 јединки угинулих дивљих свиња, код којих је након извршене анализе потврђено присуство вируса афричке куге свиња.

Координисаном акцијом надлежних ветерских служби, Ловачког савеза Републике Српске, Ловачког удружења „Срндаћ“ Невесиње, на лицу мјеста је извршено нешкодљиво уклањање тијела угинулих дивљих свиња, а шире подручје искључено из редовних ловних активности.

С обзиром на чињеницу да је овај догађај потврда прогноза ветеринарског сектора према којима се видљиве посљедице од афричке куге свиња на терену уочавају у периоду 5 до 6 мјесеци од уласка вируса у популацију дивљих свиња, Ловачки савез Републике Српске позива кориснике ловишта на повећан опрез приликом извођења ловних активности, те на обавезно узорковање свих одстријељених јединки. Истовремено, Савез апелује на досљедно спровођење прописаних биосигурносних мјера. 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply