Надзор лисица и шакала на присуство вируса бјеснила

šakal

Ловачки савез Републике Срспке обавјештава коринике ловишта да је од стране Канцеларије за ветеринарство БиХ започет програм надзора лисица (и шакала) на присуство вируса бјеснила и контролу успјешности вакцинације против ове смртоносне болести.

Како се истиче у писму упућеном Савезу, овај поступак није могуће спровести без помоћи и подршке свих кориника лоившта, због чега савез аплеује на све чланице да се додатно ангажују по овом позиву, те да у сваком ловишту изврше одстрел по 4 јединке лисица или шакала, те да исте према пропсаном упутству доставе надлежној ветеринарској служби на даље поступање.

 За сваку одстријељену и адекватно достављну јединку одстријељене лисице или шакала на узорковање, кориснику ловишта ће бити извршена уплата од 40 КМ по једној лисици или шакалу.

Наведено писмо преносимо у цјелости.

„Поштовани,

Сви корисници ловишта су појединачно информисани од стране Канцеларије за ветеринарство БиХ да је у току програм надзора лисица (и шакала) на присуство вируса бјеснила и контролу успјешности вакцинације против ове смртоносне болести. У претходним годинама смо имали мали одзив ловачких удружења/корисника ловишта у овој важној активности за надзор бјеснила. Велики број ловаца мисли да је данас бјеснило искорјењено и да је ово непотребна активност. На жалост, нису у праву.

 Бјеснило и даље пријети животињама и људима у Републици Српској. У великом броју Европских земаља, гдје је успјешно проведена акција вакцинације, бјеснило је поново избило на одређеним локалитетима. Правовремено је откривено и предузете су мјере његовог ограничавања и сузбијања управо захваљујући оваквом мониторингу у ком ловачка удружења имају незамјењиву и кључну улогу, јер нема правовременог откривања болести код дивљих животиња без достављања узорака, односно без Вас. Због тога Вас молимо да се максимално укључите.

Ловачка удружења Републике Српске су највећи број одстрељени лисица и шакала у Институт доставила прошле године, када нам је достављено 190 од планираних 470, а што је свега 33% од плана. Дакле само 38 од 96 удружења је испунило своју обавезу, иако су током године имали број одстрељених лисица и шакала значајно већи од броја планираног за надзор бјеснила.

Због наведеног, молимо сва ловачка удружења и друге кориснике ловишта да ове године уложе мали додатни напор и да свако удружење, по ловишту, одстрели четири лисице или шакала за овај мониторинг. Ми из Института вам стојимо на располагању за договор око преузимања трупова одстрељених животиња.

Имајте у виду да се ова активност мора завршити до 20. јануара 2024. године, како бисте могли наплатити 40 КМ по лисици/шакалу од Канцеларије за ветеринарство БиХ.

Након одстрела лисица и шакала ловци требају одмах позвати Дарка Деспотовића (065/641-367), Сашу Ловрића (065 229 793) како би договорили да се трупови преузму на најефикаснији и по ловце најмање захтјеван начин,.

Желимо Вам успјешан рад и ДОБАР ПОГЛЕД“

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply