Одржан састанак Савјета Сарајевско-романијске регије пред Скупштину Ловачког савеза РС

У уторак, 12. децембра,  у Источној Илиџи одржан је састанак Савјета Сарајевско-романијске регије на којој се разматрао материјал за Скупштину Ловачког савеза Републике Српске, која ће се одржати у наредном периоду у Прњавору, затим о актуелној ситуацији са афричкогм кугом свиња и о усаглашавању ставова око висине чланарине за наредну ловну годину.

Предсједник Надзорног одбора Ловачког савеза РС Слободан Ђорем нагласио је да Сарајевско – романијска регија сада већ традиционално одржава овај састанак прије саме скупштине, када се критички разматрају материјали и износе мишљења.

• Савјет је донио закључак којим се подржавају поменути материјали и рад Ловачког савеза РС, али инсистирају да се финансијски извјештај, нарочито оне ставке са вишим износима, рашчлане по сегментима, да се види шта сачињава тај цјелокупни износ. На састанку је наглашено да влада јединство у Савезу, уз констатацију да у сваком раду има и одређених проблема и потешкоћа, те да су различита мишљења уједно и велико богатство. На крају свих разговора и полемике, нешто се искристалише, што је јасно и дефинитивно од општег интереса регије, али и Савеза – навео је он.

Предсједник Савјета Сарајевско-романијске регије и потпредсједник Ловачког савеза РС Стеван Драшковић је такође указао на потребу за прецизнијим финансијским извјештајем, те додао да у овој ситуацији у којој влада присуство афричке куге свиња треба додатно анализирати сва упутства од стране Ловачког савеза, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

• Потребно је одржати још једну сједницу Савјета до 15. јануара, за разматрањем до када ће се ловити дивља свиња. Предложили смо да наша регија, заузме став, о даљем току ловне сезоне по питању продужетка и начина извођења, што је веома значајно. Усагласили смо висину чланарине за наредну ловну годину, која ће износити од 150 до 180 КМ – истакао је Драшковић.

Предсједник Ловачког удружења „Јахорина” Пале Његош Пољаковић казао је да је упућена примједба како финансијски извјештај треба бити прецизније урађен и транспарентније приказан.

• Није било дилеме да ли је то урађено савјесно или не, али цијенимо да недостаје података да би то било јасно свима гдје су средства утрошена. Када је у питању актуелни вирус афричке куге свиња, већ су потврђени резултати на подручју Сокоца и Пала и на терену биосигурносне мјере се спроводе. Присутна је и појава вируса, тзв. лажног бјеснила које напада псе и мачке и већ су забиљежена угинућа ловачких паса који су коришћени у лову, што је још један додатни проблем са којим ће се ловци у наредном периоду сусретати – увјерио је Пољаковић.

Предсједник Ловачког удружења „Трново” Борко Мишовић констатовао је да је Ловачки савез једна организација која има свој дигнитет, а који ради у интересу ловачких удружења и ловаца.

• Имамо једино примједбу на финансијски извјештај који је у многим дијеловима нејасан. Лично мислим да је афричка куга свиња, проблематика која је тек отпочела на нашим просторима, да се треба тим озбиљно позабавити, сваки примјерак узорковати и пратити ситуацију. Осим поменутог, коментарисали смо информациони систем Ловачког савеза РС и примјетно је да велики број удружења није успио у предвиђеном року да унесе у базу своје чланство, на чему треба радити. Такође, секретару регије да се исплати рад на нивоу године – рекао је Мишовић.

На састанку су се сви чланови Савјета регије усагласили да се од Ловачког савеза РС затражи полагање ловачког испита, које би требало бити организовано до краја јануара, те се моли стручна служба Савеза да писменим путем достави датум када је то могуће реализовати.

infocentar.ba

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply