Несвакидашњи одстрел у србачком ловишту: Са два хица погодио три дивље свиње

Крећући се шумовитим предјелима Ћукала код Српца ловац Горан Мирковић (60) из Прњавора није ни слутио да ће остварити одстрел какав није забиљежен на овим просторима, устријеливши са два метка, за свега пар минута, чак три дивље свиње са удаљености од близу осамдесет метара.

Мирковић је дугогодишњи члан Ловачког удружења “Срна” из Српца, а до несвакидашњег улова дошао је протеклог викенда на самом затварању сезоне лова на дивље свиње.

Друштво му је правило десетак искусних ловаца из групе “Кумови” која је једна од најтрофејнијих у србачком удружењу.

– Ишли смо шумом са обученим псима који су истјерали на чистину крмачу са четворо прасади. Будући да је била супрасна, нисам желио њу да нишаним јер тако налаже ловачки кодекс па сам изабрао највеће прасе. Опалио сам из пушке и на моје изненађење пала су на земљу два прасета, јер су се вјероватно у моменту затекли једно поред другог па је метак прошао кроз оба – рекао је Горан.

Тада су дотрчали и други ловци, а један од њих Жељко Берић желио је да овјековјечи овај тренутак за успомену својим мобилним телефоном. Нико од њих у том тренутку није уочио да се у близини налази и вепар који је из страха почео да бјежи, што су тек касније примијетили на фотографији.

– Док сам позирао за слику, неко од колега је повикао да види вепра и у тренутку сам се окренуо, опалио из пушке и успио га погодити у трку директно у срце – присјећа се Горан.

Уловљени вепар је био тежине око 90, а прасад по више од 30 килограма. Искусни Прњаворчанин користио је пушку “Бласер 300 Њинцхестер Магнум”, а завидну прецизност дугује, како каже, вишегодишњем искуству.

– Прије двије године одстријелио сам вепра капиталца од 200 килограма, а био сам срећне руке и ранијих година. Имам доста трофеја, али баш ове сезоне ме некако није ишло. Нисам ништа уловио све до задњег дана сезоне, али то је тако у лову, некада те хоће, а некада неће – каже Горан.

За србачко ловачко удружење се опредијелио јер се ради, како каже, о квалитетној екипи коју чине добри ловци и још бољи људи.

– Ловио сам раније у Прњавору, али сам одустајао пар пута и поново се враћао, једно вријеме није било ни ловачког друштва и тада сам ступио у контакт са Српчанима, међу којима су и Гудаловићи који су права ловачка породица. Ту је још доста добрих момака и заједно чинимо једну праву екипу – каже Горан.

Предсједник Ловачког удружења “Срна” Горан Савановић каже да су мајсторски хици Мирковића за рубрику “вјеровали или не”.

– Ово се заиста ријетко виђа и упућујем Горану све похвале за реакцију и прецизност која је била на завидном нивоу. Тиме смо на најбољи начин окончали ловну сезону у којој је одстријељено 38 дивљих свиња, односно 23 у редовном дијелу сезоне и додатних 15 које је одобрило ресорно министарство због афричке куге и штета коју су свиње причиниле пољопривредницима на ратарским културама – рекао је Савановић.

Додаје да су сви узорци послати на анализу и није било забиљежених случајева свињске куге и трихинелозе.

Предатори

Горан Савановић каже да је стање дивљачи у ловиштима за сада добро, али је присутна засићеност шакалима, лисицама и другим предаторима.

– Због тога ћемо у фебруару организовати секцијски и групни лов како бисмо смањили њихов број због штета које чине на фармама и на подмлатку дивљачи – рекао је Савановић.

Глас Српске

 

Be the first to comment

Leave a Reply