Ловиште Пале – афричка куга свиња не јењава

ПАЛЕ – Ловачко удружење „Јахорина“ Пале не престаје да извјештава о проблемима са присуством вируса афричке куге свиња у ловишту „Пале“. 

Тако је до данас на подручју овог ловишта укупно регистровано више од 15 јединки дивљих свиња на којима је утврђено присуство овог вируса, и то на цијелој територији ловишта.

Оно што посебно забрињава јесте чињеница да вирус не слаби, те да је видљиво његово присуство и ширење у ловишту „Пале“ више од мјесец дана.

Тако је прва појава вируса у овом ловишту утврђена почетком децембра 2023. године, када је код 6 одстријељених јединки налаз био позитиван на вирус куге.

Од тада па све до данас, ловци Ловачког удружења „Јахорина“ Пале су проналазили угинуле или одстријељивали свиње код којих је потврђено присуство вируса.

Посљедњи случај угинућа дивљих свиња је потврђен 16. јануара 2024. године, када су у ловишту пронађене три угинуле јединке дивљих свиња, и то на ливади. Сви узорци угинулих свиња се шаљу на преглед Институту Др Васо Бутозан, док се јединке нешкодиљво уклањају у складу са прописаним биосигурносним мјерама.

Поред наведеног, корисник ловишта је евидентирао присутво вируса и код двије угинуле дивље свиње у гатеру, а које нису имале контакт са јединкама дивљих свиња из слободне природе, из чега се може закључити да је вирус „донесен“ из шуме путем ловачких паса или ловачких чизама.

Ловачки савез поново апелује на све кориснике ловишта, а посебно са подручја Сарајевско-романијске регије, до путем ловочуварских служби у наредном периоду повећају мониторинг ловишта, те да евидентирау све угинуле или на болест сумњиве јединке дивљих свиња, те са све случајеве појаве вируса пријаве надлежним ветеринарским службама. Додатно, Савез подсјећа кориснике ловишта да су и даље на снази прописане биосигурносне мјере донесене ради спречавања ширења вируса афричке куге свиња у популацији дивље свиње  на територији Републике Српске.

 

Be the first to comment

Leave a Reply