Ново, масовно угинуће дивљих свиња у ловиштима Републике Српске

Након само десетак дана од проналаска седам јединки угинулих дивљих свиња у Невесињу, код којих је потврђено присуство вируса афричке куге свиња, у четвртак, 30. новембра 2023. године на Сокоцу су пронађене 4 угинуле јединке дивљих свиња.

Након анализе узорака, и код ових јединки је потврђено присуство вируса афричке куге свиња, што указује на масовно ширење овог вируса и међу популацијма дивљих свиња.

Брзом интервенцијом ветеринарског сектора, Ловачког савеза Републике Српске и соколачких ловаца, угинуле јединке свиња су нешкодљиво уклоњене, а како би се спријечило даље ширење вируса са овог локалитета.



Ловачки савез овим путем апелује на кориснике ловишта у Републици Српској на појачан мониторинг дивљих свиња у ловиштима, те да у случају проналаска угинуле, или на болест сумњиве јединке, исти без одлагања пријаве надлежној ветеринарских служби.

Додатно, Савез подсјећа ловце у Републици Српској на обавезно узорковање свих одстријељених јединки дивљих свиња на присуство вируса афричке куге, те на обавезно спровођење прописаних биосигурносних мјера током извођења ловних активности.

 

Be the first to comment

Leave a Reply