Одржан састанак Стручног савјета за ловство са представницима ресорног министарстава: Припремљен низ мјера за спречавање ширења афричке куге свиња

БАЊА ЛУКА – У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске одржан је заједнички састанак представника ресора за шумарство, ловство и прераду дрвета, ресора за ветеринарство и чланова Савјета за ловство из Ловачког савеза Републике Српске, на тему „Управљање и газдовање популацијом дивљих свиња у ловиштима Републике Српске у условима угрожености од афричке куге свиња”. 

На састанку су представници Савеза упознати о тренутном стању афричке куге свиња у Републици Српској, те је након исцрпне анализе стања и могућности у сектору ловства припремљен низ закључака и мјера које ће корисници ловишта у наредном периоду спроводити.

Усаглашено да мјере биосигурности требају бити конципиране као опште које се односе на сва ловишта у Републици Српској и као посебне које се односе на подручја гдје је већ евидентиран, или се појави вирус афричке куге код дивљих свиња. 

С обзиром да већина корисника ловишта планира организовано отварање сезоне лова на дивље свиње од првог викенда у септембру мјесецу било је неопходно усагласити мјере биосигурности током реализације ловних активности и дати ловцима одговарајућа упутства. 

Усаглашене мјере ће врло брзо бити донесене од стране Министарства, те ће исте бити достављене свим корисницима ловишта и објављене на сајту Ловачког савеза Рпеублиек Српске.

 

Be the first to comment

Leave a Reply