Зворник: Одржано предавање о афричкој куги код дивљих свиња и мјерама током лова

ЗВОРНИК – У Зворнику је данас одржано предавање за кориснике ловишта на зворничком подручју с циљем најефикаснијег начина спречавања ширења афричке куге свиња.

Током предавања о теми „Афричка куга код дивљих свиња и мјере биобезбједности током лова“, представници Института „Васо Бутозан“, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, као и представници ресора ветерине упознали су ловце о знању и искуству из региона, размијенили информације са корисницима ловишта.

Доктор ветеринарске медицине Дарко Деспотовић из Института „Васо Бутозан“ рекао је да је потребно упознати становништво о неопходним мјерама како би заштитили свињогојство.

„Стручне ловачке службе имају посебну улогу у сузбијању ове болести, потребно је да сви који посједују фарме спроведу дате мјере, са којима настојимо да их упознамо, на основу постојећих искустава“, навео је Деспотовић.

Доктор ветеринарских наука Бојана Бајагић из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске истакла је важност овог предавања.

„Ово је врло значајна обука ловаца поводом борбе против афричке куге свиња која је узела маха у Републици Српској, али захваљујући предузетим мјерама стављамо полако под контролу и кугу и штете које су настале“, нагласила је Бајагићева.

Генерални секретар Ловачког савеза Републике Српске Живојин Лазић рекао је да су они координатори ове едукације јер су увидјели потребу да упознају људе о овом проблему.

„Зворник нема вируса, градоначелник овог града Бојан Ивановић ме упознао о мјерама спроведеним по прописима. Морамо сви заједно да се боримо, тако да је послије појаве афричке куге свиња у Бијељини, потребно упознати људе о неопходним мјерама да не би дошло до заразе“, рекао је Лазић.

Be the first to comment

Leave a Reply