Одржана сједница Савјета Сарајевско-романијске регије

ПАЛЕ – У Палама је 23. маја 2023. године у просторијама Ловачког дома „Мајдани” одржана је Сједница регије којој су присуствовали: Стеван Драшковић предсједник Савјета Сарајевско -романијске регије, предсједници Ловачких удружења Сарајевско-романијске регије и гости.

Ријечи добродошлице присутнима упутио је домаћин састанка и предсједник Ловачког Удружења „Јахорина” Пале, Његош Пољаковић.

На сједници је био предложен сљедећи дневни ред:

  1. Усвајање записника са претходне сједнице

  2. Информација о полагању ловачких испита

  3. Договор око отварања сезоне лова на срндаћа

  4. Информација о подстицајним средствима Владе РС за унапријеђење и развој ловства

  5. Текућа питања

Након усвајања дневног реда, који је једногласно прихваћен, и без примједби на Записник са претходне сједнице,настављен је рад Сједнице. Услиједило је разматрање друге тачке дневног реда, Информација о полагању ловачких испита, гдје је договорено да ће се предавања кандидатима за полагање ловачких испита на подручју регије обавити у сали СО Источна Илиџа, 2. јуна у 15 часова, док ће се полагање испита одвијати у истој скупштинској сали наредног дана (3.јуна) у 10 часова.

У наставку сједнице, Савјет регије донио је одлуку, а све у складу са законом о ловству Републике Српске, да лов на срндаћа ове године буде отворен првог или другог викенда у јуну мјесецу, те да Управни одбори ЛУ на својим сједницама размотре могућност да се број прелазака на лов на срндаћа смањи са 4 на 3 излаза викендом и да одлуку о томе управо донесу поменути Управни одбори ЛУ.



Битно је напоменути да је на Савјету Сарајевско- романијске регије закључено да се упозори становништво овог простора да заштити своја материјална добра (пчелињаке, објекте, усјеве и сл.) и тиме смање могућност од настанка штете од дивљачи, јер је у последње вријеме све чешћа појава уласка медвједа у насељена мјеста. Ловачка Удружења треба да предузму одређене мјере у складу са својим могућностима  и законским овлаштењима, а становништво постави чобанице или плашилице такође све у складу са законским регулативама.

Предсједник Савјета Сарајевско-романијске регије Стеван Драшковић, рекао је да се наставља успјешна сарадња Ловачког савеза Републике Српске са Владом Републике Српске и ресорним министарством и додао:

–       Конурс за подстицајна средствима Владе РС за унапријеђење и развој ловства отворен је до 30.јуна ове године, па је потребно и пожељно конкурисати за наведена подстицајна средства и бољи и успјешни рад и развој ловства.

У дискусији током састанка и рада Сједнице су учествовали сви присутни чланови који су и овај пут  дали пуну подршку раду Ловачком Савезу Републике Српске.

По завршетку Сједнице, уприличена је вечера, уз пријатан разговор и увијек занимљиве ловачке приче.

Јелена Станишић

Be the first to comment

Leave a Reply