Први случајеви угинућа дивљих свиња у Републици Српској

На подручју општина Братунац и Рогатица, протекле седмице су евидентирана два случаја угинућа дивљих свиња.

Брзом интервенцијом локалних ловаца и чланова Интервентног тима за збрињавање великих звијери Републике Српске, Жељка Секулића и Оливера Стевановића, извршено је хитно узорковање и транспорт узорака до Института „Др Васо Бутозан” у Бањој Луци.



Након анализе узорака, отклоњене су првобитне сумње на афричку или класичну свињску кугу, тј. ни код једног узорка није потврђена свињска куга.

Посебно се истиче заједничка улога ловачког и ветеринарског сектора у овом поступку, јер је брзом реакцијом ловаца случај евидентиран и пријављен, због чега је на вријеме извршено узорковање и нешкодљиво уклањање лешева без опасности ширења болести.

Оно што је важно нагласити јесте чињеница да је цјелокупан поступак узимања узорака и транспорт истих до лабораторије урађен за мање од 24 часа, што је свакако резултат ефикасне сарадње ловаца и ветеринара.

Овим путем Ловачки савез позива све корисника ловишта да појачају мониторинг дивљих свиња у својим ловиштима, те да хитно обавијесте надлежне службе уколико примијете угинуле, болесне или на болест сумњиве јединке дивљих свиња.

 

Be the first to comment

Leave a Reply