Минић: Ловцима дата упутства с циљем спречавања ширења афричке куге свиња

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић позвао је све ловце и кориснике ловишта у Српској да предузимају мјере и придржавају се датих упутстава с циљем спречавања ширења афричке куге свиња.

Осврћући се на то да је недавно у брчанском насељу Исламовац пронађен леш дивље свиње угинуле због афричке куге, што је незванично први регистрован случај заразе код дивљих свиња у БиХ, Минић је рекао Срни да је Ловачки савез Српске адекватно реаговао са прецизним упутствима за ловочуваре, прихрану и одстрел дивљачи.

„Свим ловцима и ловачким удружењима Савез је јуче дао упутства“, рекао је Минић.

Републички Ловачки савез позива све кориснике ловишта у Српској да путем ловочуварске службе појачају контролу ловишта с циљем утврђивања појаве угинулих, болесних или на болест сумњивих јединки дивљих свиња, те да о било којем наведеном случају одмах и без одлагања обавијесте надлежну ветеринарску службу.

Посебну пажњу треба обратити на појаву наглог смањења бројности популација дивљих свиња у ловишту, као и да корисници ловишта у Српској, уз упутства, узорке сваке одстријељене дивље свиње у редовном лову доставе да би се утврдило присуство афричке куге свиња.

Савез позива ловце и кориснике ловишта на додатни опрез, те налаже да се надлежној ветеринарској станици пријави угинула, болесна или на болест сумњива јединка дивље свиње.

„У ловиштима са потврђеним присуством афричке куге свиња, одмах и без одлагања да се испразне сва хранилишта, те заустави даље прихрањивање дивљих свиња. Након обављеног лова да се дезинфикује ловачка опрема и да се не остављају изнутрице и остали дијелови дивљих свиња у ловишту, већ да се закопају“, наводи се у упутствима.

Савјетује се да се не хране друге животиње месом дивљачи, не прилази угинулим дивљим свињама и не одлази на фарме директно након лова.

„Савез посебно апелује да се корисници ловишта и ловци за вријеме трајања ванредне ситуације суздрже од побратимских посјета и комерцијалног лова у другим ловиштима, те да се у потпуности обуставе“, наводе из Савеза.

Савез је, како истичу, активно укључен у рад Републичког кризног штаба и врши сталну координацију са корисницима ловишта на подручју општина на којима је проглашена ванредна ситуација да би се предузеле мјере за спречавање ширења болести.  

Ловачки савез Републике Српске: Позив корисницима ловишта за предузимање мјера на спрјечавању ширења афричке куге свиња

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply