Позив корисницима ловишта за предузимање мјера на спрјечавању ширења афричке куге свиња

Након првог потврђеног случаја афричке куге свиња у Републици Српској, Ловачки савез Републике Српске је активно укључен у рад Републичког кризог штаба, а касније и у рад Стручно-оперативног тима за праћење стања на подручју угроженом од aфричке куге свиња. У складу са наведеним, Савез врши сталну координцију са корисницима ловишта на подручју општина на којима је проглашена ванредна ситуација, а како би се предузеле одговарајуће мјере којима би се спријечило ширење ове зразне болести.

Овим путем Ловачки савез позива све кориснике ловишта у Републици Српској, да путем ловочуварске службе појачају контролу ловишта са циљем утврђивања појаве угинулих, болесних или на болест сумњивих јединки дивљих свиња, те да о било којем наведеном случају одмах и без одлагања обавијесте надлежну ветеринарску службу.

Посебну пажњу је потребно обратити на појаву наглог смањења бројности популација дивљих свиња у ловишту.

Истовремено Савез позива све кориснике ловишта у Републици Српској да узорке сваке одстријељење дивље свиње у редовном лову доставе на утврђивање присуства Афричке куге свиња према сљедећем УПУТСТВУ.

(https://lovcirs.com/uputstvo-lovcima-za-uzimanje-i-dostavljanje-uzoraka-divljih-svinja-za-africku-kugu-svinja-obrazac-a5/ )

Додатно, Савез позива ловце и кориснике ловишта на додатни опрез, те налаже предузимање сљедећих мјера:

  • Надлежној ветеринарској станици пријавити угинулу, болесну или на болест сумњиву јединку дивљих свиња!
  • У ловиштима са потврђеним присуством афричке куге свиња, одмах и без одлагања испразнити сва хранилишта, те зауставити даље прихрањивање дивљих свиња!
  • Након обављеног лова дезинфиковати ловачку опрему!
  • Не остављати изнутрице и остале дијелове дивљих свиња у ловишту, већ исте закопати!
  • Не хранити друге животиња месом дивљачи!
  • Не прилазити угинулим дивљим свињама!
  • Не одлазити на фарме директно након лова!

Савез посебно апелује на кориснике ловишта и ловце да се за вријеме трајања ванредне ситуације суздрже од побратимских посјета и комерцијалних ловова у другим ловиштима, те да се у потпуности обуставе комерцијални ловови дивљих свиња.

Be the first to comment

Leave a Reply