У ЛУ „Змијање” успјешно завршена ловна 2022/2023. година.

Ловачко удружење “Змијање” Бања Лука успјешно је завршило и протеклу, 2022/2023. ловну годину, у којој су спроведене све активности прописане Годишњим планом коришћења ловишта и другим плановима Удружења.

Тако је путем 22 аутоматске хранилице у ловиште унесено 14 тона кукуруза у зрну, затим 3 тоне соли, као и довољне колиине хране анималног поријекла на хранилишта за медвједа.

Редовно су одржавани сви ловни објекти, те је у потпуности завршена висока зидана чека на Тисовцу.

Запошљавањем новог ловочувара, те набавком додатних 8 сензорских камера и фотоапарата врхунских перформанси значајно су повећане мјере заштите дивљачи и ловишта.


 У погледу коришћења дивљачи, у потпуности су реализовани планирани одстрели срндаћа (90 јединки) и дивље свиње (111 јединки) што је свакако резултат успјешно спроведених мјера узгоја и заштите дивљачи у протеклим годинама.

Истовремено одстријељено је више од 50 јединки шакала као и лисица, чиме су значајно побољшани услови за развој и опстанак ситне дивљачи (фазана и зеца прије свега). На жалост констатујемо потпуни нестанак пољске јаребице у ловишту, али тај тренд је присутан у цијелом региону. Фондови зечије дивљачи су у порасту, као и фазана, што је свакако резултат успјешно спроведених мјера редукције броја предатора на подношљиву мјеру.

Са циљем стимулације одстрела предаторских врста у ловишту, и довођења бројности истих на подношљиву мјеру, ЛУ „Змијање” Бања Лука већ другу годину за редом новчано стимулуше матичне ловце за одстрел шакала, те путем муниције ловцу су стимулисани за одстрел лисице и куна.

Као круна успјешно спроведених активности, задњег дана протекле ловне године, тј. 31.марта 2023. године извршен је одстрел једног медвједа, и то од стране иностраног ловца госта. Оно што је посебно важно истаћи јесте чињеница да је након изградње нове чеке на Тисовцу, у великој мјери порастао интерес иностраних ловаца за комерцијалне услуге лова у нашем ловишту.

У погледу развоја ловног туризма у највећем граду Републике Српске, ЛУ „Змијања” Бања Лука је успјешно организовало ловно-туристичку манифестацију „Дани вука Чемерница 2023” на којој се окупило више од 1000 учесника.

Са 1. априлом 2023.године ушли смо у ловну 2023/2024. годину, у којој очекујемо још боље резултате на свим пољима рада нашег Удружења.

Свим ловцима желимо успјешну нову ловну годину уз ловачки поздрав Добар поглед!

 

„Истинијада 2023”

Након неколико година паузе, секција „Мајдан” која дјелује у оквиру ЛУ „Змијања” Бања Лука, организује ловно-туристчку манифестацију „Истинијада 2023” која ће се одржати 23. априла 2023. године у Бронзаном Мајдану код Бања Луке.

У оквиру манифестације предвиђено је такмичење у великом броју традиционалних спортских дисциплина, затим богат културно-умјетнички програм, те забавни програм уз свечани ручак, томболу и музику.

 

Be the first to comment

Leave a Reply