Ловци учествовалу у дефилеу поводом Дана Републике FOTO

Ловци и представници Ловачког савеза Републике Српске учествовали су данас у свечаном дефилеу поводом 9. јануара Дана Републике Српске.

Дефиле сачињен од 22 члана савеза је предводио предсједник Ловачког савеза Саво Минић.

– Велика је част и задвољство представљати ловце и Ловачки савез Републике Српске на овом свечаном дефилеу поводом 9. јануара Дана Републике Српске – рекао је предсједник савеза Саво Минић.

Овом свечаном шетњом заједничким снагама и са достојанством показали да смо достигли демократску зрелост, те да поносно заузмемо своје мјесто и колективно увеличамо овогодишњу прославу Дана Републике, додао је Минић.

Дан Републике Српске обиљежен је данас у Бањалуци свечаним дефилеом на Тргу Крајине, а предсједник Српске Милорад Додик је поручио да нико не може да забрани Републици Српској да прославаља дан када је настала.

Почасни дефиле су чинили припадници полицијске агенције Републике Српске, али и других служби које су у функцији очувања безбједности Српске, а укупно је било око 1.800 учесника.

Ту су били и ветерани, као и представници цивилних организација, факултета, студенти који су пронели велику заставу Републике Српске, спортисти и други.

У дефилеу није учествовао Трећи пешадијски пук оружаних снага БиХ.

Додик је рекао да се се окупили у част 9. јануара и Републике Српске која показује способност и да заслужује републику, као и да је 9. јануара српски народ на овим просторима остварио историјску тежњу, оличену у борби за слободу, управо стоворивши Републику Српску.

У име државе Србије присуствовали су потпредсједник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, генералани секретар предсједника Србије Никола Селаковић и министар одбране Александар Вулин.

Поред државног врха Српске, присуствовао је и предсједник Јужне Осетије Анатолиј Бибилов.

Додик је свима честитао Дан Републике Српске, након чега је солисткиња Биљана Керкез отпевала химне Републике Српске и Србије.
Током дана одржана је и свечана академија у спортској дворани Борик и свечани пријем у Административном центру Владе Републике Српске.

Прослави присуствују и принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић.

Република Српска слави 26. рођендан, а улице Бањалуке су украшене заставицама Републике Српске и Србије.

Свечаном дефилеу присуствовао је велики број грађана који се са заставицама окупио дуж Улице Краља Петра Првог Карађорђевића.

У Сарајеву је 9. јануара 1992. године тадашња Скупштина српског народа у БиХ донијела Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине.

Основали су је посланици Скупштине српског народа у БиХ, након што су прегласани у кључним питањима у Скупшини БиХ која су се тицала опстанка Југославије. Такође, након што припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.

Be the first to comment

Leave a Reply