Источно Сарајево: Одржано предавање „Афричка куга свиња у Републици Српској“

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – У организацији Ловачког савеза Републике Српске, у сали за сједнице Скупштине Града Источно Сарајево, у четвртак је одржано предавање на тему „Афричка куга свиња у Републици Српској“, на коме је било ријечи о клиничкој слици, потолошким промјенама и епидемиологији овог вируса.

Предавање је било седма едукација по реду у Репблици Српској ловаца и фармера који су жељели да се боље упознају са ризицима које носи афричка куга свиња, те да сазнају могућа рјешења изласка из ове епидемије.

Доктор ветеринарске медицине, специјалиста Ветеринарског института Републике Српске „Др Васо Бутозан“ из Бања Луке Дарко Деспотовић, посебно је указао да је потребно да фармери и ловци науче како да се понашају у овој ситуацији, те указао на који начин могу утицати да се ова болест слабије појављује.

Домаће свиње су изложене овој болести у читавој Републици Српској, зато животиње не треба пуштати ван тврдих објеката. Неопходно је да се сачувају од контаката са дивљим животињама, али и другима на имању, као што су пси и мачке којима је слободно кретање. Фармери који се баве узгојем и продајом свиња морају да подигну биосигурносне мјере на највиши ниво који им њихово имање допушта. Осим тога, веома је важно да постоји радна одјећа и обућа која се неће износити са фарме, те да се врши дезинфекција при уласку и изласку. Могуће је да се заустави, или бар успори ширење афричке куге свиња код домаћих свиња. Код дивљих свиња, нисмо у могућности да исконтролишемо њихова кретања. Циљ нам је да смањимо популацију дивљих свиња у наредном периоду, како би заштитили домаће свиње, које се држе на 95 одсто имања на један екстензиван начин, гдје су оне у практично полуслободном или слободном начину држања. То значи, свињци са великим испустима, затим пашни систем, или свињац који је веома лоше ограђен, па су изложене свиње контакту са другим животињама, па и дивљим свињама. Ловци и сви они који одлазе у шуме било којим поводом, морају да обрате пажњу на могући проналазак лешева дивљих свиња, те да ту појаву обавезно пријаве кризним центрима у својим локалним заједницама, који ће се за то побринути на прописан начин. Тако ће се смањити постојање вируса у амбијенту, а истовремено смањити могућност преноса на популацију домаћих свиња – појаснио је Деспотовић.

Начелник Одјељења за ловство које дјелује у оквиру Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске Горан Зубић, навео је да чак већина ловачких удружења практикује организовани почетак лова почетком септембра.

Покушавамо да људима дамо конкретна упутства и мјере како да се понашају, узимајући у обзир надолазећи лов. До сада нисмо имали нека искуства са афричком кугом код дивљих свиња, јер та појава код нас раније није била евидентна. На бази искустава стручњака из других дијелова Европе, прикупили смо нека њихова сазнања и она која су позитивна, покушавамо примијенити на нашим просторима. У складу са тим ћемо припремити званичне мјере ресорног министарства у сарадњи са Ловачким савезом, које ће бити упућене корисницима ловишта, односно, ловачким удружењима до нивоа појединачног ловца. Очекујемо да се сви ловци који желе учествовати у лову на дивљу свињу, упознају са наведеним мјерама. То подразумијева да треба да знају како да се понашају уколико пронађу угинулу дивљу свињу, или ако се изврши одстријел, на који начин да узму узорак, те да нешкодљиво уклоне утробу и остале остатке. Све поменуто је везано за анализу и узорковање, до момента добијања резултата. Уколико је он негативан, јединка је здрава, тек тада се може вршити дистрибуција дијелова одстријељене дивље свиње – нагласио је Зубић.

Генерални секретар Ловачког савеза Републике Српске Живојин Лазић навео је да када се десила епидемија у Бијељини, велики број људи није знао како да се понаша у зараженом подручју, али и ван њега.

– Кренули смо у едукацију грађана и ловаца и наишли смо на позитивне реакције, тако да сада у многим градовима Српске одржавамо предавања на тему афричке куге свиња. Постоји проблем на релацији функционисања ловачких удружења, ветеринарских институција, разних објашњења, тако да има доста посла, а Ловачки савез је учинио онолико колико је могао. Не може нико са сигурношћу тврдити да су дивље свиње произвеле овај вирус, али могу бити преносиоци. У Бијељини смо одстријелили двије дивље свиње које су биле негативне, а имали смо позитивне домаће, тако да је неопходна детаљна анализа. Ових дана, Ловачки савез ће у сарадњи са ресорним министарством купити свима расхладне уређаје и одређени прибор који је потребан уколико дође до ове епидемије на Сарајевско-романијској регији – најавио је Лазић.

Предавању су присуствовали замјеник градоначелника Источног Сарајева Слободан Амовић, предсједник Сарајевско-романијске регије Ловачког савеза Републике Српске Стеван Драшковић, те бројни ловци и фармери.

Аутор: infocentar.ba

 

Be the first to comment

Leave a Reply