Сабор ловаца Србије „Златибор 2023“: Предсједник Републике Српске одликован; Братимили се Чајетина и Власеница

Четрдесет први Сабор ловаца Србије „Златибор 2023“ отворен је 24.02.2023. године. Сабор је отворен у салону Пјевић на падинама Златибора уз присуство преко 1300 ловаца из разних крајева Србије, Републике Српске и Европе. Организатор манифестације Ловачко друштво „Златибор“ из Чајетине ове године прославља 120 година златиборског ловства и 40 година од покретања хајке на вука.

Добродошлицу ловцима пожелио је предсједник удружења Милован Кнежевић. „Пре свега, желео бих да поздравим представнике општине Чајетина, председника Ловачког савеза Србије, представнике ресорних министарства, директора Првог Партизана, представнике јавних подузећа, затим представнике ловачких удружења Златиборског округа, Ловачког савеза Западне Србије, а посебно представнике ловачких удружења братске Републике Српске и удружења српске аутономне покрајине Косова и Метохије из Зубиног Потока“, истакао је Кнежевић. Он је у наставку говора свим учесницима сабора пожелио прије свега угодну вече и лијепо дружење, стријелцима да остваре добре резултате у такмичењу у ловном стрељаштву, а ловцима добар поглед и мирну руку током лова на вука.

Сабор ловаца Србије званично је отворио предсједник Ловачког савеза Србије Братислав Ћирковић. „Желим да честитам домаћинима 120 година одрживог ловства на мени посебно драгој планини Златибору. Ловство не постоји 120 година, ловство постоји од искона и оно је први облик организованог деловања људи. Након оволико година наша ловишта показују да смо ми прије свега прави чувари природе и прави заштитиници. Лов и ловство у Србији се налази на заслуженој позицији у друштву, а за то сте заслужни прије свега ви ловци који чувате и одржавате оно што нам је држава дала на коришћење. Желим да похвалим локално удружење из Чајетине за њихов рад и допринос у области развоја ловства посебно у доба када бележимо раст популације дивљачи високог лова. Од срца вам честитам обележавање јубилеја и на крају желим да се захвалим државним органима и локалној самоуправи који подржавају све активности ловаца на очувању природе.



Током свечане вечере побратимила су се удружења из Чајетине и Власенице. Повељу су потписали Миле Пантовић предсједник скупштине ЛУ „Златибор“ из Чајетине и Марко Тодоровић предсједник Ловачког удружења „Игришта“ из Власенице. Уз жељу да братимљење буде срећно и берићетно предсједник Марко Тодоровић поклонио је домаћинима слику ријеке Дрине уз напомену да нас она спаја и да је она кичма Српства.

У наставку су уручена признања заслужним ловцима, организацијама и појединцима, а посебно признање и одликовање додјељено је предсједнику Републике Српске Милораду Додику који је дао велики допринос развоју ловства и стварању позитивне слике о ловцима и њиховом раду на заштити дивљачи и природе не само у Републици Српској и Србији, већ и у региону.

Током вечере приказан је филм о ЛУ „Златибор“ Чајетина у продукцији Културног центра Чајетина који на прелијеп начин приказује историју ловства на просторима планине Златибор.

Ловци су се уз томболу и музику дружили до касно у ноћ. За суботу су планирана такмичења у ловном стрељаштву, а у недељу традиционални лов вука.

Be the first to comment

Leave a Reply