Бродска „Шакалијада” окупила око 1000 ловаца

БРОД –  У суботу 4. фебуара 2023. године у Броду одржана четврта ловачка манифестација “Шакалијада” која је окупила око 1.000 заљубљеника у лов и природу из 42 ловачка удружења из Републике Српске и Федерације БиХ и ловаца из Србије, Словеније и Хрватске.

Вјетровито али повољно вријеме за ово доба године ишло је на руку ловцима, који су у шест секција бродског ловишта одстрели 10 шакала и по једну лисицу и куну.

Шакалијада је најмасовнији ловни догађај који организује бродско Ловачко удружење „Вучјак”, чији предсједник, Марко Видић, истиче да је циљ манифестације смањење бројности шакала који су све присутнији у овом дијелу Републике Српске.  Он је изразио задовољство великим одзивом ловаца на манифестацију која прераста у традицију.

Шакали се веома добро прилагођавају животу у новим срединама, а да су бродску равницу прихватили за станиште, Видић поткрепљује чињеницом да их бродски ловци све чешће примјећују, а њихово непријатно гласање неријетко се чује чак и у близини насеља.

– На овом простору шакали су се појавили прије десетак година и бројност им је све већа. Само у овој ловној сезони ловци нашег удружења су одстрелили 168 шакала. Ако још узмено у обзир да два пута годишње на свијет доносе потомство, по 5-6 младих, то довољно говори о популацији ове дивљачи и њеном брзом размножавању- каже Видић.

Својим присуством, мафестацију су увеличали и представници Ловачког савеза Републике Српске, гдје као кровна организација дају пуну подршку чланицама на свим активностима које воде ка унапрјеђењу сектора ловства.

Генереални секретар Ловачког савеза, Живојин Лазић у свом обраћању се захвалио домаћинима на одлично организованој манифестацији, затим је изнио похвалу за предузете високе мјере везбједности за све учеснике, те је истакао значај ових активности у смислу унапрјеђења ловства кроз сектор туризма.

Посебно је нагласио чињеницу да су сви присутни ловци на манифестацији, како домаћи тако и гости осигурани од посљедица неарећног случаја, што је активност коју је Савез преузео на себе од 1. јануара 2023. године.

Лазић је додао да је утоку имплементација Информационог система у ловству Републике Српске, којим ће додатно бити унапријеђен сектор ловства у Српској.




Одушевљење Шакалијадом у Броду није крио Фабио Штефе, који је предсједник Савеза ловачких удружења Копар из Словеније и по  други пут учесник манифестације.

Према његовим ријечима Шакалијада је веома успјешно организована и сјајна је прилика за дружење великог броја ловаца.

– Невјероватно! Овако велики број ловаца код нас је немогуће окупити на једном мјесту због конфигурације терена, али и због мањег броја ловаца. Видим да имате много младих ловаца и да је ловство у развоју -, констатовао је Штефе. Додаје да је ловство амбасадор пријатељства и сарадње међу људима које вежу иста осјећања проткана неописивом љубављу према природи и дивљачи.

-Ловци нису они који само пуцају. Ловци остварују везе, сарадњу и његују пријатељства -, истакао је он.

Подршку ловачком удружењу у организовању “Шакалијаде” пружила је општина Брод.

Начелник Брода, Зоран Видић, истиче да руководство општине стоји иза свих невладиних организација посебно добро организованих каквим је окарактерисао  ЛУ „Вучјак” чијих је више од 400 чланова посвећено општем циљу – заштити и узгоју дивљачи, очувању ловишта, промоцији ловства али и локалне заједнице.

-Шакалијада је прилика да угостимо ловце из других градова и држава што уједно повећава орговорност локалне заједнице да све протекне у најбољем реду. Важан је ово догађај и у смислу туристиче понуде Брода -, ријечи су начелника Видића.

По завршетку успјешног лова за све учеснике четврте Шакалијаде у балон сали у Лијешћу организован  је заједничи ручак и дружење. 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply