Сезона је жетве и косидбе: Пазите на младунчад дивљачи

С обзиром на чињеницу да је пред нама период интензивне жетве, а и косидба траве је у пуном јеку или се довршава, Ловачки савез Републике Српске аплеује на све власнике пољопривредних имања, али и на лица која управљају пољопривредним машинама да поведу рачуна о заштити бројне младунчади дивљачи, која се управо у ово вријеме скрива у житним пољима или непокошеним ливадама, док им је мајка одсутна у потрази за храном. Тако беспомоћна бића, ненавикнута на опасност од пољопривредних машина, често инстиктивно склупчана на тлу окончају свој живот.




Савез позива све власнике пољопривредних имања, да при раду у пољима користе машине са монтираним плашилицама, те уколико машине које улазе на парцеле не посједују опрему за плашење дивљачи, позову ловце да прегледају парцеле прије жетве или косидбе. Истовремено, препоручује се рад машином по систему „изнутра према вани“, при чему се машина креће од средине површине парцеле према вањским дијеловима, или рад на дужим парцелама по систему рада са једне стране ка другој.

Уколико се приликом рада наиђе на здраво, неозлијеђено лане или зечића, никако их не треба дирати голим рукама, јер уколико се на њих пренесе људски мирис, мајка га врло вјероватно неће прихватити. Најбоље рјешење у таквим случајевима јесте коришћење великог бусена покошене траве или жита, уз помоћ којег се младунче премјести на безбједну локацију у близини мјеста проналаска истог.

Ловачки савез Републике Српске

У служби заштите природе и дивљачи

 

Be the first to comment

Leave a Reply