Стотину година Ловачког удружења „Просара”: Јединствен јубилеј обиљежен у Градишки

Градишка – У Градишкој је у недјељу 30. октобра, а поводом 100 година од формирања Ловачког удружења „Просара“ одржана свечаност на којој је уручено је више похвала, повеља и других признања ловачким секцијама те удружењима из сусједних општина и држава.

Овом приликом, пред неколико стотина званица, наглашено је да Ловачко удружење „Просара” представља узоран колектив богате традиције, који је дјеловањем од једног вијека битно допринио настанку и развоју организованог ловства.

-У историјским документима пронашли смо јасне, писане трагове са прве, оснивачке скупштине Ловачког удружења из 1922. године. Тада је чланарина износила десет круна. Утемељитељи и добротвор имали су много веће обавезе. Статус добротвора је добијао ко уплати 800 круна а утемељивача 400 круна – подсјетио је Ненад Плотан, садашњи а тринаести предсједник „Просаре” у њеном стогодишњем вијеку.



 Први предсједник био је Илија Матаруга, подпредсједник Јосип Мајић, секретар Ибрахим Февзи Алагић, благајник Драгутин Кратохвил а одборници Крешимир Ђурковечки и Јово Кењало. Послије Матаруге, овбим Удружењем предсједавали су  Алагић Акик, Кевић Душан, Гаковић Танасије , Радаковић Милорад, Мисимовић Рушид, Ковачевић Љупко, Курбеговић Мухарем, Демо Хусо, Котур Драган, Глувић Саво, Драгељевић Милан…

Статус добротвора је стицан прилогом од 800 круна, а утемељивача  400 круна. Тадашње друштво је дјеловало кроз скупштину и управни одбор , доносило годишњи прорачун, одржавало редовне и и ванредне сједнице скупштине , која је имала тачно одређене надлежности. Од дисциплинских одредби, постојала је само једна  у тадашњем статуту и гласила је:

“ Ако се појави какав размирица међу члановима у погледу друштва , онда једна или обе странке могу тражити могу тражити часни суд. Имали мјеста суду или не одређује одбор. Ако има мјеста суду, онда свака странка изабере између чланова по двојицу судија , а судије изаберу петог члана као предсједника . Што тај суд ријеши вриједи, те нема апелације “ .

За вријеме Другог свјетског рата Удружење је престало са радом и прво окупљање ловаца се десило 1946. године у селу Елезагићи, када је извршењу лова присуствовало 40 ловаца.

У току грађанског рата у БиХ ЛУ Просара је престало са радом , те је након доношења Закона о ловству 1994.године ,група ентузијаста , старих чланова удружења , личним средствима и радом предузела активности на активирању и очувању објеката и опреме и поново покренула рад Удружења , обнављања регистрације, аката, матичне књиге …

Сада Ловачко удружење газдује ловиштем од 28 000 хектара са 500 чланова у шест секција. Посједује ловачки дом у центру града, ловачке куће у Козинцима, Бистрици, Ламинцима те закупљење у Цимиротима и Орахови. Добитник је многих признања Савеза ловачких организација БиХ и Југославије, за организационе заслуге и акције на унапређењу ловства и уређењу ловишта, набавци дивљачи и санитарни одстрел.

Плакету поводом овог јубилеја, Ненаду Плотану, предсједнику Ловачког удружења „Просара” уручио је Дарко Ћулум, предсједник Скупштине Ловачког савеза Републике Српске. Свечаности су присуствовали и представници ловачких удружења и савеза Србије, Хрватске и Македоније.

ЛУ „Просара” Има организовану ловочуварску службу са два професионална ловочувара, два службена возила и бројне органе који дјелују волонтерски.

„Просара” извршава задатке прописане Законом о ловству и другим актима и предузима значајне активности на очувању и газдовању ловиштем и ловним фондом . Ово Друштво убраја се у ред рекордера ловачких удружења по уносу фазанаске дивљачи . Чини то још од 1965. године а према подацима, тврде у овом Ловачком удружењу,  од тада је у ловиште унесено око 160 000 одраслих фазана.

Be the first to comment

Leave a Reply