Усвојен Нацрт Закона о ловству

Народна скупштина Републике Српске је на седмој редовној сједници усвојила Нацрт Закона о ловству.

У наставку редовне процедуре, овај Нацрт Закона ће бити проћи кроз јавне расправе, када ће сви заинтересовани субјекти моћи дати своје коментаре приједлоге и сугестије. 

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић раније је образлажући у Народној скупштини Нацрт закона навео да је ловство уређена област, али да је потребно закон прилагодити ловцима и законској регулативи која би овај сектор учинила одрживим.

Минић је подсјетио да је прошло девет година од посљедњих измјена закона када је ријеч о ловству, те навео да је ресорно министарство жељело да буде направљена јасна диференцијација надлежности.

Минић је указао да су ловци у великом проблему када је ријеч о штети од дивљачи у саобраћају.

„Имамо уговор са осигуравајућом кућом о накнади штете у овом случају“, додао је Минић.

Он је изразио очекивање да ће бити настављена сарадња ловаца са пољопривредним произвођачима како би биле спријечена штета од дивљачи на појединим парцелама.

Нацртом закона о ловству прецизније се дефинише ловство као дјелатност од посебног интереса, дивљач као добро од општег интереса, као и начин на који се обезбјеђује остваривање овог општег интереса.

Циљ предложеног законског рјешења јесте обезбјеђење одрживог газдовања популацијама дивљачи и њихових станишта, као и очувања биолошке разноврсности и еколошке равнотеже природних станишта дивљачи, дивље флоре и фауне.

Предложеним рјешењем подијељена је надлежност између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Ловачког савеза Републике Српске.

Министарство је задржало регулаторна овлаштења и управни надзор над спровођењем овог закона, док су остале надлежности у виду јавних овлаштења пренесене на Ловачки савез, а циљ овог преноса овлаштења јесте ефикаснији рад корисника ловишта, као и смањење административних поступака.

Детаљније су уређени односи између корисника ловишта и Министарства, а Ловачки савез је, у складу са предложеним рјешењима, надлежан за организацију и координацију рада корисника ловишта.

С обзиром на то да се у пракси показала потреба, овим законом уређен је начин рјешавања и накнада штете која је настала налетом моторног возила на дивљач.

Ради смањења штете које настаје на овај начин, прецизно су прописане обавезе кориснику ловишта и управљачу јавних путева, те је разграничена одговорност возача моторног возила и корисника ловишта за накнаду причињене штете.

Детаљније су уређени односи између корисника ловишта и Министарства, а Ловачки савез је, у складу са предложеним рјешењима, надлежан за организацију и координацију рада корисника ловишта.

Be the first to comment

Leave a Reply