Нови криволов медвједа

Котор Варош – Лоочуварска служба Ловачог удружења „Трофеј” из Котор Вароши у недјељу је у ловишту „Котор Варош”, у подножју планине Узломац, пронашла тешко рањеног медвједа, који усљед задобијених тешких повреда из ватреног оружја није био у могућности наставити кретање. Случај је пријављен ПС „Котор Варош”, чији су службеници одмах по пријави изашли на лице мјеста. Истовремено је о случају обавијештен и Интервентни тим за збрињавање крупних звијери у Републици Српској гдје је након извршене процјене констатовано тешко рањавање медвједа, са раном у предјелу кичме, те да његов опоравак није могућ, због чега је одлучено да се медвјед одстријели како би се спријечило његово даље мучење. О свему је обавијештен дежурни тужилац који је након упознавања са детаљима пријаве исту оквалификовао као кривично дјело „Назаконит лов”, те је наложио вршење увиђаја.



Подсјећамо, ово је на подручју бањалучке регије други криволов у само 15 дана. Наиме 18. октобра 2022. године у ловишту „Кнежево” је пронађен незаконито одстријељен медвјед за које се дјело води опсежна истрага.

Ловачки савез Републике Српске истиче да најоштрије осуђује данашњи чин, те од надлежних органа тражи хитну реакцију са циљем што бржег расвјетљавања овог кривичног дјела, али и дјела почењеног прије 15 дана у Кнежеву. Ловачки савез ставља на располагања све своје ресурсе који могу надлежним органима помоћи у истрази и расвјетљавању овог дјела. Додатно, Савез апелује на све кориснике ловишта који газдују медвјеђом дивљачи, да додатно појачају контроле на стаништима медвједа током извођења лова на дивљу свињу.

Ловачки савез Рпеублике Српске

 

Be the first to comment

Leave a Reply