Parazitske bolesti divljih svinja pod lupom

Piše: Oliver Stevanović, stručni saradnik JU Veterinarskog instituta RS „Dr Vaso Butozan“

U sezoni lova na divlju svinju 2017/2018. (Sus scfora)  JU Veterinarski institut i Lovački savez Republike Srpske sprovode nadzor nad parazitskim bolestima kod divljih svinja na teritoriji Srpske.

Ovo studija predstavlja prvi studiju na ovu temu formirana je na osnovu iskustava susjednih zemalja tj. Srbije i Hrvatske. Paraziti su dosta rašireni među divljim životinjama i u nekim slučajevima mogu ozbiljno da naruše zdravstveni status životinja i na taj način utiču na broj i stanje cjelokupne populacije u lovištu. Iako je kod divlje svinje trihineloza najpoznatija parazitska bolest među lovcima zbog svog visokog infektivnog potencijala za čovjeka, ne smiju se zanemariti drugi paraziti, i to je upravo cilj ove studije.

Studija je dizajnirana na dva nivoa: pregled feseca redovno ulovljenih svinja iz lovišta širom Srpske i pregled cjelokupnih unutrašnjih organa na prisustvo parazita – parazitološke sekcije. S obzirom na to da je ovo prva studija ove prirode, ovo je ujedno i pionirski korak u saradnji između lovaca i veterinarske službe, koji će doprinijeti povećanju lovačke etike i uključiti više veterinare u monitoring zdravstvenog stanja nad divljači na teritoriji Srpske.

LS RS je obavijestio lovačka udruženja da aktivno učestvuju programu, te da redovno šalju uzorke fecesa u Veterinarski institut RS, po potrebi uzorke je moguće dostaviti u lokalne veterinarske organizacije po uputstvu koje sastavljeno od saradnika Veterinarskog instituta RS. Preliminarni rezultati pokazuju značajnu zastupljenost pojedinih parazitskih vrsta među divljim svinjama u našoj zemlji, što je svakako interesantno sa istraživačke strane gledišta, ali ima i praktičan značaj. Pojedine bolesti su zoonoze, a i divlje svinje u ruralnim krajevima naše zemlje mogu biti izvor infekcije za domaće svinje. Za razliku od divljih svinja, domaće svinje su znatno osjetljivije na parazitske infekcije i u pojedinim slučajevima mogu dovesti do uginuća. Institut se obavezao po ugovoru dostaviti rezultate o ispitivanjima LS RS kao pisanu interpretaciju istih. Na osnovu prvih podataka postaje zapažanje i značajnom prisustvu plućnih vlašaca kod divljih svinja – metastrongilidoza.

Takođe, dosadašnja ispitivanja ukazuju na prisustvo verminoznog gastritisa uzrokovanog sa spirocerkidama.

Drugi parazitološki nalazi uključuju nalaze Trichuris suis, Macracanthorhynchus hyrudinaceus, kokcidije i želudačno-crijevne strongilide. Međutim, do kraja studije će vjerovatno biti poznato više parazita, jer su ove samo prvi podaci koji su nastali na manjem broju uzoraka. Pored toga, lovci su dužni da popune kratak epidemiološki upitnik koji će biti značajan da ukaže na faktore koji utiču na prisustvo pojedinih parazitskih vrsta kod divljih svinja.

Takođe, postoji i zainteresovanost da se nastavi saradnja na nadzoru bolesti srneće divljači između LS RS i Veterinarskog instituta. Iako, generalno ne postoje veća sredstva za ovakve projekte ova saradnja pokazuje da je najbitnija volja za rad pri čemu se na kraju ipak mogu dobiti značajni rezultati.

Be the first to comment

Leave a Reply